Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Numarul obezilor s-a dublat in ultimii 30 de ani

Obezitatea tinde sa devina boala secolului sustin specialistii, iar statisticile par sa confirme aceasta veste deloc imbucuratoare. In ultimii aproape 30 de ani, numarul persoanelor obeze s-a dublat, peste 500 de milioane de oameni de pe intreaga planeta avand probleme serioase de sanatate din cauza kilogramelor in plus, se arata intr-un articol din cotidianul francez „Le Monde”.

Cercetatorii au studiat ritmul in care se ingrasa persoanele de peste 20 de ani, intre anii 1980 si 2008, si au observat ca indicele masei corporale (IMC), care se calculeaza facand raportul dintre inaltime si greutate, a depasit pragul normal.

Nutritionistii sustin ca putem vorbi despre o greutate normala atunci cand IMC este 25, insa cand acesta atinge 30 ne putem considera supraponderali, iar la un indice corporal 35 se inregistreaza obezitatea severa. In 28 de ani, IMC a crescut considerabil si la barbati, si la femei. Pe tot globul, 1,46 de miliarde de adulti sunt supraponderali, iar prevalenta acestei afectiuni s-a dublat in ultimii 30 de ani, amenintand 205 milioane de barbati si 297 milioane de femei.

„Supraponderabilitatea si obezitatea, hipertensiunea si colesterolul nu reprezinta apanajul tarilor occidentale sau al tarilor bogate, acest flagel ameninta, deopotriva, si tarile sarace”, sustine unul dintre initiatorii studiului.

Cei mai multi obezi, pe Insula Nauru din Pacific si in SUA

Cei mai grasi oameni se afla in Insula Nauru din Pacificul de Sud. Cei peste 14.000 de locuitori ai acestei insule au un nivel mediu al IMC, de 33,9 la barbati si 35 la femei. Nauru este campioana obezitatii inca din 1980, dar cu niveluri ale IMC mult mai mici in acea perioada. Obezitatea este la ordinea zilei si in Samoa, Tonga sau Cook, insule din arhipelagul Oceania. In topul grasilor din tarile bogate se afla americanii, care au un IMC de 28, indice care a crescut vertiginos din 1980 incoace, urmati de neozeelandezi, in timp ce japonezii au cel mai scazut indice al masei corporale, 22 pentru femei si 24 pentru barbati.

Bangladesh, tara cu cei mai slabi oameni

La polul opus, se afla femeile din Bangladesh, considerate subponderale, cu un indice al masei corporale de 18,5, egal cu cel al barbatilor din Congo. Caz unic in Europa si chiar in lume, IMC a scazut la femeile din Italia, iar in Belgia, Finlanda si Franta a crescut foarte putin, potrivit aceluiasi studiu. Femeile din Suedia au cea mai frumoasa silueta din Europa, urmate de frantuzoaice si italience, iar barbatii francezi sunt mai slabi decat cei care traiesc in Groenlanda sau Danemarca.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri