Numeroase electrocasnice sunt etichetate energetic cu date false, potrivit unui studiu al UE

in Stiri 15 April 2011 96 Views

Numeroase electrocasnice sunt etichetate energetic cu date false. Acesta este rezultatul unui test realizat la nivel european de Consiliul European al Produc─âtorilor de Echipamente Casnice (CECED) ╚Öi de Uniunea European─â. Printre singurele electrocasnice, care sunt etichetate corect, se numara Electrocasnicele BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH.

CECED a propus ╚Öi aplicat în anul 2009 proiectul ATLETE (Appliance Testing for Energy Label Evaluation – Testarea electrocasnicelor în vederea evalu─ârii etichetei energetice) împreun─â cu Comisia European─â. Scopul acestui proiect este îmbun─ât─â╚Ťirea monitoriz─ârii pie╚Ťei în statele membre ale Uniunii Europene (UE) ╚Öi cre╚Öterea importan╚Ťei eficien╚Ťei energetice ca reper de achizi╚Ťie. Responsabilii de proiect ╚Öi reprezentan╚Ťii CECED au prezentat rezultatele la data de 12 aprilie, în cadrul EU Sustainable Energy Week din Bruxelles.

80 de aparate frigorifice și congelatoare testate
Subiec╚Ťii proiectului ATLETE au fost atât frigiderele ╚Öi congelatoarele, cât ╚Öi combinele frigorifice. Cele 80 de aparate selectate în acest scop au fost achizi╚Ťionate în diferite ╚Ť─âri ale Uniunii Europene (UE) pentru a asigura rezultate cât mai obiective. Acestea reprezint─â 48 de m─ârci, respectiv 40 de produc─âtori.

La startul proiectului, 27 de produc─âtori membri CECED, au semnat voluntar o conven╚Ťie: dac─â, la m─âsurarea produselor acestora, se observ─â deficien╚Ťe în ceea ce prive╚Öte informa╚Ťiile de pe etichetele energetice, atunci ace╚Ötia vor lua de urgen╚Ť─â toate m─âsurile de corec╚Ťie indicate.

Date de consum corecte la circa 80 la sut─â din aparate
M─âsurarea aparatelor a fost realizat─â în patru laboratoare de verificare atent selectate. Au fost m─âsurate volumul frigorific ╚Öi de congelare, timpul de cre╚Ötere al temperaturii (autonomie), temperatura de r─âcire, capacitatea de congelare ╚Öi, în mod special, consumul energetic ╚Öi clasa de eficien╚Ť─â energetic─â a aparatelor.

În ceea ce prive╚Öte acest criteriu central, m─âsur─âtorile au indicat c─â aproximativ 84 la sut─â din aparate au fost etichetate energetic corect. Circa 13 la sut─â dintre aparate au fost clasificate într-o clas─â energetic─â superioar─â ╚Öi circa 3 la sut─â chiar cu dou─â sau mai multe clase de consum superioare.

La toate cele cinci criterii, m─âsur─âtorile au indicat o cot─â de eroare de 53 la sut─â. Numeroase abateri înregistrate au fost legate de date incorecte referitoare la volumul frigorific ╚Öi de congelare, de temperatura de r─âcire sau de puterea de congelare. Pentru 13 aparate nu s-au încheiat înc─â m─âsur─âtorile.

Pentru mai multe informa╚Ťii despre proiectul ATLETE, produc─âtorii ╚Öi modelele supuse test─ârii, cât ╚Öi rezultatele m─âsur─âtorilor, pute╚Ťi accesa site-ul www.atlete.eu.

Foto: coolexcooling.com

Florin Tulbure

Comentarii

comentarii