Există bănuieli că Nutella ar putea cauza cancer. Ce ingredient afectează sănătatea și mediul

in Biodiversitate, EcoLIFESTYLE 13 January 2017 486 Views

Anul trecut, Autoritatea European─â pentru Siguran╚Ť─â Alimentar─â (AESA) avertiza c─â uleiul de palmier, prezent ├«n numeroase produse alimentare ╚Öi cosmetice, ar putea cre╚Öte riscul de cancer. Nu a recomandat ├«ns─â evitarea produselor care ├«l con╚Ťin. Totu╚Öi, cel mai mare supermarket din Italia a retras preventiv de la raft mai multe produse proprii. Ferrero, compania produc─âtoare a celebrei Nutella, a reac╚Ťionat, asigur├ónd consumatorii c─â produsul lor este sigur. Afl─â de ce produse precum Nutella ar putea fi o amenin╚Ťare pentru s─ân─âtate ╚Öi mediu.

nutella uleiul de palmier cancer

├Än luna mai a anului trecut, Autoritatea European─â pentru Siguran╚Ť─â Alimentar─â avertiza c─â, atunci c├ónd este rafinat la temperaturi de peste 200 de grade Celsius, uleiul de palmier produce esteri ai acizilor gra╚Öi┬áde┬áglicidil, ni╚Öte contaminan╚Ťi cu un poten╚Ťial cancerogen mai mare dec├ót cei produ╚Öi de alte uleiuri vegetale. Se pare c─â ace╚Ötia cresc inciden╚Ťa apari╚Ťiei tumorilor la ╚Öobolani ╚Öi la ╚Öoareci, afect├óndu-le de asemenea rinichii ╚Öi sistemul reproductiv. De aceea, consumul produselor care con╚Ťin ulei de palmier ar putea fi periculos mai ales pentru copii. Totu╚Öi, speciali╚Ötii AESA nu au recomandat evitarea lor.

Cu toate acestea, Coop, cel mai mare lan╚Ť de supermarketuri din Italia, a retras ├«n jur de 200 de produse din brandul propriu. Nutella nu se afla printre acestea. ├Äns─â Ferrero, compania produc─âtoare a celebrei creme de ciocolat─â, s-a sim╚Ťit amenin╚Ťat─â. A produs ╚Öi a difuzat un spot, ├«n care ├«╚Öi asigura clien╚Ťii c─â produsul nu prezint─â riscuri pentru s─ân─âtate.

V├ónz─ârile de Nutella asigur─â o cincime din profitul companiei. ├Än aceste condi╚Ťii, Vincenzo Tapella, Directorul Departamentului de Achizi╚Ťii, a sus╚Ťinut c─â Ferrero nu inten╚Ťioneaz─â s─â schimbe re╚Ťeta Nutella.

ÔÇ×S─â facem Nutella f─âr─â ulei de palmier ar ├«nsemna s─â ob╚Ťinem un substitut inferior produsului autentic, ar reprezenta un pas ├«napoiÔÇŁ, a declarat acesta pentru Reuters.

Acesta a precizat de asemenea c─â s─ân─âtatea consumatorilor este pe primul loc ╚Öi c─â temperaturile la care ajunge uleiul de palmier sunt strict controlate ├«n procesul industrial. ├Änc─âlzirea este necesar─â pentru eliminarea mirosului caracteristic ╚Öi a culorii portocalii. Exist─â ├«ns─â b─ânuieli c─â reac╚Ťia Ferrero ╚Öi hot─âr├órea de a p─âstra re╚Ťeta ar putea veni din ra╚Ťiuni economice.

Uleiul de palmier, pe cât de ieftin, pe atât de dăunător

Modul ├«n care informa╚Ťia a fost prezentat─â ├«n mass-media ar putea fi considerat nedrept pentru Ferrero. Asta pentru c─â uleiul de palmier este folosit at├ót ├«n industria alimentar─â, c├ót ╚Öi ├«n cea non-alimentar─â. Este prezent ├«n compozi╚Ťia unor produse comune, precum ├«nghe╚Ťata, margarina, ciocolata, cremele tartinabile, s─âpunul sau ╚Öamponul, dar ╚Öi ├«n industria HoReCa. Motivul pentru care companiile prefer─â s─â ├«l foloseasc─â este acela c─â planta╚Ťiile de palmieri sunt cele mai productive, iar costurile sunt mai mici dec├ót ├«n cazul altor tipuri de ulei. O ton─â de ulei de palmier cost─â 800 de dolari, pe c├ónd uleiul de floarea soarelui ajunge la 845 de dolari pe ton─â, iar cel de rapi╚Ť─â ÔÇô la 920 de dolari. Potrivit Reuters, Ferrero folose╚Öte anual cam 185.000 de tone de ulei de palmier. ├Änlocuirea acestuia ar provoca a╚Öadar pierderi ├«n valoare de ├«ntre 8 ╚Öi 22 de milioane de dolari ├«n fiecare an.

nutella uleiul de palmier cancer

Foto: WWF

Dac─â riscul pentru s─ân─âtate nu a fost stabilit cu exactitate, impactul produc╚Ťiei de ulei de palmier asupra ecosistemelor este bine-cunoscut. Pentru a face loc planta╚Ťiilor, au loc desp─âduriri masive ╚Öi incendii inten╚Ťionate ├«n zonele tropicale, ├«n special ├«n Indonezia ╚Öi Malaezia. P─âdurile tropicale sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a stoca dioxid de carbon: ar putea absorbi, de exemplu, de 7 ori cantitatea emis─â prin arderea combustibililor fosili ├«n anul 2008. Mai mult, acestea ad─âpostesc sute de specii de animale ╚Öi plante, unele pe cale de dispari╚Ťie. Urangutanii sunt doar un exemplu. ├Än ultimii 20 de ani, 90% din habitatul lor natural a fost distrus. Tigrii, rinocerii ╚Öi elefan╚Ťi sunt alte animale amenin╚Ťate.

nutella uleiul de palmier cancer

Foto: onegreenplanet.org

Uleiul de palmier, în vizorul activiștilor de mediu

ONG-urile ╚Öi activi╚Ötii de mediu au ├«ntreprins numeroase ac╚Ťiuni ├«mpotriva industriei produc─âtorare de ulei de palmier. Leonardo DiCaprio, de exemplu, a fost amenin╚Ťat cu deportarea de c─âtre autorit─â╚Ťile indoneziene, dup─â ce a criticat dur industria din ╚Ťara pe care o vizita.

Una dintre cele mai cunoscute campanii r─âm├óne ├«ns─â cea prin care Greenpeace cerea ├«n 2010 companiei Nestl├ę s─â renun╚Ťe la achizi╚Ťionarea uleiului de palmier din surse nesustenabile. Iat─â aici unul dintre spoturile produse:

Eforturile ONG-ului au dat roade. At├ót Nestl├ę c├ót ╚Öi Ferrero ╚Öi-au asumat achizi╚Ťionarea uleiului din surse sustenabile ╚Öi au f─âcut progrese ├«n domeniu, potrivit unui raport realizat de Greenpeace ├«n 2015. ├Än plus, Nestl├ę a anun╚Ťat c─â a comandat studii pentru a determina riscurile pe care uleiul de palmier le are asupra s─ân─ât─â╚Ťii, dar ╚Öi c─â a redus ├«n mod semnificativ nivelul de esteri din produsele sale.

Comentarii

comentarii