Există bănuieli că Nutella ar putea cauza cancer. Ce ingredient afectează sănătatea și mediul

in Biodiversitate, EcoLIFESTYLE 13 January 2017209 Views

Anul trecut, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (AESA) avertiza că uleiul de palmier, prezent în numeroase produse alimentare și cosmetice, ar putea crește riscul de cancer. Nu a recomandat însă evitarea produselor care îl conțin. Totuși, cel mai mare supermarket din Italia a retras preventiv de la raft mai multe produse proprii. Ferrero, compania producătoare a celebrei Nutella, a reacționat, asigurând consumatorii că produsul lor este sigur. Află de ce produse precum Nutella ar putea fi o amenințare pentru sănătate și mediu.

nutella uleiul de palmier cancer

În luna mai a anului trecut, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară avertiza că, atunci când este rafinat la temperaturi de peste 200 de grade Celsius, uleiul de palmier produce esteri ai acizilor grași de glicidil, niște contaminanți cu un potențial cancerogen mai mare decât cei produși de alte uleiuri vegetale. Se pare că aceștia cresc incidența apariției tumorilor la șobolani și la șoareci, afectându-le de asemenea rinichii și sistemul reproductiv. De aceea, consumul produselor care conțin ulei de palmier ar putea fi periculos mai ales pentru copii. Totuși, specialiștii AESA nu au recomandat evitarea lor.

Cu toate acestea, Coop, cel mai mare lanț de supermarketuri din Italia, a retras în jur de 200 de produse din brandul propriu. Nutella nu se afla printre acestea. Însă Ferrero, compania producătoare a celebrei creme de ciocolată, s-a simțit amenințată. A produs și a difuzat un spot, în care își asigura clienții că produsul nu prezintă riscuri pentru sănătate.

Vânzările de Nutella asigură o cincime din profitul companiei. În aceste condiții, Vincenzo Tapella, Directorul Departamentului de Achiziții, a susținut că Ferrero nu intenționează să schimbe rețeta Nutella.

„Să facem Nutella fără ulei de palmier ar însemna să obținem un substitut inferior produsului autentic, ar reprezenta un pas înapoi”, a declarat acesta pentru Reuters.

Acesta a precizat de asemenea că sănătatea consumatorilor este pe primul loc și că temperaturile la care ajunge uleiul de palmier sunt strict controlate în procesul industrial. Încălzirea este necesară pentru eliminarea mirosului caracteristic și a culorii portocalii. Există însă bănuieli că reacția Ferrero și hotărârea de a păstra rețeta ar putea veni din rațiuni economice.

Uleiul de palmier, pe cât de ieftin, pe atât de dăunător

Modul în care informația a fost prezentată în mass-media ar putea fi considerat nedrept pentru Ferrero. Asta pentru că uleiul de palmier este folosit atât în industria alimentară, cât și în cea non-alimentară. Este prezent în compoziția unor produse comune, precum înghețata, margarina, ciocolata, cremele tartinabile, săpunul sau șamponul, dar și în industria HoReCa. Motivul pentru care companiile preferă să îl folosească este acela că plantațiile de palmieri sunt cele mai productive, iar costurile sunt mai mici decât în cazul altor tipuri de ulei. O tonă de ulei de palmier costă 800 de dolari, pe când uleiul de floarea soarelui ajunge la 845 de dolari pe tonă, iar cel de rapiță – la 920 de dolari. Potrivit Reuters, Ferrero folosește anual cam 185.000 de tone de ulei de palmier. Înlocuirea acestuia ar provoca așadar pierderi în valoare de între 8 și 22 de milioane de dolari în fiecare an.

nutella uleiul de palmier cancer

Foto: WWF

Dacă riscul pentru sănătate nu a fost stabilit cu exactitate, impactul producției de ulei de palmier asupra ecosistemelor este bine-cunoscut. Pentru a face loc plantațiilor, au loc despăduriri masive și incendii intenționate în zonele tropicale, în special în Indonezia și Malaezia. Pădurile tropicale sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a stoca dioxid de carbon: ar putea absorbi, de exemplu, de 7 ori cantitatea emisă prin arderea combustibililor fosili în anul 2008. Mai mult, acestea adăpostesc sute de specii de animale și plante, unele pe cale de dispariție. Urangutanii sunt doar un exemplu. În ultimii 20 de ani, 90% din habitatul lor natural a fost distrus. Tigrii, rinocerii și elefanți sunt alte animale amenințate.

nutella uleiul de palmier cancer

Foto: onegreenplanet.org

Uleiul de palmier, în vizorul activiștilor de mediu

ONG-urile și activiștii de mediu au întreprins numeroase acțiuni împotriva industriei producătorare de ulei de palmier. Leonardo DiCaprio, de exemplu, a fost amenințat cu deportarea de către autoritățile indoneziene, după ce a criticat dur industria din țara pe care o vizita.

Una dintre cele mai cunoscute campanii rămâne însă cea prin care Greenpeace cerea în 2010 companiei Nestlé să renunțe la achiziționarea uleiului de palmier din surse nesustenabile. Iată aici unul dintre spoturile produse:

Eforturile ONG-ului au dat roade. Atât Nestlé cât și Ferrero și-au asumat achiziționarea uleiului din surse sustenabile și au făcut progrese în domeniu, potrivit unui raport realizat de Greenpeace în 2015. În plus, Nestlé a anunțat că a comandat studii pentru a determina riscurile pe care uleiul de palmier le are asupra sănătății, dar și că a redus în mod semnificativ nivelul de esteri din produsele sale.

Comentarii

comentarii