Nylonul folosit la dresurile pentru femei ar putea fi înlocuit cu fibre vegetale

Nylonul folosit la dresurile pentru femei ar putea fi înlocuit în viitorul apropiat cu fibre vegetale, mai exact fire de iarbă, rădăcini de cicoare sau chiar din felii vechi de pâine. Asta datorită unei biorafinării care transformă materiile prime pe bază de plante în bioplastice.

Ideea îi aparține Andrei Kruse, șefa Departamentului de Tehnologii de conversie a resurselor regenerabile de la Universitatea din Hohenheim. Ea și o echipă de cercetători au lansat un prototip de biorafinărie într-un fost abator, situat într-o fermă germană din orașul Eningen, unde universitatea operează deține o stație de cercetare.

Acolo, Miscanthus, o plantă cunoscută și sub denumirea de stuf chinezesc, este descompusă și utilizată pentru a produce hidroximetilfurfural (HMF) – o materie primă utilizată în producerea sticlelor pentru băuturi, a ambalajelor și a pieselor auto sau a ciorapilor. Planul este ca HMF să înlocuiască materiile prime pe bază de combustibili fosili, cum ar fi țițeiul.

O firmă din Italia a creat un tricou care curăță aerul atunci când este purtat – VIDEO

Universitatea din Hohenheim plantează stuf chinez pe mai multe câmpuri de testare în jurul orașului Eningen. Iris Lewandowksi, cercetător agricol, estimează că 100 de hectare sunt cultivate în prezent în regiune. Acest lucru va crește în mod considerabil în viitor.

„Ideea noastră este ca fermierii să utilizeze terenurile lor mai puțin bune pentru a le cultiva și, astfel, să integreze producția de biomasă în fermele lor.”

Agricultorii ar avea propriile biorafinării și vor furniza partenerilor industriali prin intermediul instalațiilor de colectare. Potențialele industrii care pot beneficia de pe urma acestei tehnologii sunt producătorii de alimente pentru copii, companiile de băuturi sau producătorii de articole sportive și de stocare.

Un startup din Finlanda vrea să producă tricouri confecționate din lemn – VIDEO

Nu este primul astfel de proiect. La sfârșitul anului 2017, un studiu realizat de Institutul Nova în numele consorțiului pentru industria biologică a arătat că în Europa existau 224 de biorefinării diferite. Institutul Heidelberg pentru Cercetare în Domeniul Energiei și Mediului investighează potențialul de piață al ambalajelor alimentare pe bază de bio-materiale sau aplicabilitatea bio-plasturilor în achizițiile corporative la scară largă.

Biorefinăria din Eningen convertește un kilogram de iarbă chinezească pe oră. Cercetătorii au în vedere plante mai mari în viitor, transformând o tonă pe zi. Potrivit lui Kruse, s-ar putea folosi și alte deșeuri, cum ar fi părți ale rădăcinii de cicoare sau chiar produse coapte. Cu toate acestea, plantele mai mari ar necesita investitori, deoarece ar putea costa până la 2 milioane de euro pentru a construi instalațiile necesare.

VIDEO 5 feluri prin care poți să reutilizezi tricourile vechi

spot_img

Ultimele știri