O asociaţie a deschis „Pădurea cu legume”, locul în care oricine poate veni și culege legume ecologice pe care ulterior le poate achiziționa

Asociația Pădurea Copiilor a demarat, în acest an, proiectul „Pădurea cu legume”, susținut de Lidl România, care constă în crearea unei ferme educaționale în Băneasa, loc în care oricine poate veni și culege legume ecologice pe care ulterior le poate achiziționa.

Ferma Educațională Băneasa dispune de un spațiu de 12.000 de mp din care 1.300 mp de solarii. Pe parcursul unui an, recolta fermei este de circa 17.000 de kilograme de produse ecologice.

„În loc să ne întrebăm cum cresc legumele care ajung în salata sau în supa noastră, venim aici să vedem cu ochii noștri. În loc să rămânem cu dubii cu privire la provocările muncii dintr-o fermă, ne lămurim la fața locului, ne culegem și achiziționăm legume ecologice. direct din ferma urbană”, explică Teodora Pălărie, președintele Asociației Pădurea Copiilor.

Reprezentanții asociației și-au propus să aibă, până la finalul acestui sezon, încasări de circa 20.000 lei, fonduri care, pe termen scurt vor fi folosite pentru dezvoltarea fermei, iar, pe termen lung, pentru înființarea a 2.500 mp de pădure pe terenuri degradate din sudul țării.

În plus, ferma educațională este locul de practică al agriculturii sustenabile de către elevii de la Colegiul Agricol „Viaceslav Harnaj”, un model de microfermă care poate fi duplicat pentru comunitatea locală, dar și o ocazie pentru bucureștenii interesați de agricultură sustenabilă, viață sănătoasă și oportunități de antreprenoriat în domeniul agriculturii.

Legume ecologice la birou sau teambuilding la fermă

„Pădurea cu legume” mai oferă celor care vor să susțină agricultura ecologică și celor care vor să se bucure de legume proaspete posibilitatea de a comanda legume ecologice direct la birou. Costul unui coș de 7 de kg, cu mix de legume, este de 45 de lei, iar livrarea este efectuată în 24 de ore.

„Până în prezent, circa 350 de persoane și/sau companii au comandat legume organice de la ferma educațională Băneasa. Până în noiembrie, când vom închide ferma, estimăm că legumele nostre vor ajunge la circa 1.000 de gospodării și firme”, mai adaugă președintele asociației.

De asemenea, „Pădurea cu legume” este și o bună destinație pentru teambuilding. Firmele pot organiza la ferma din Băneasa programe de cules de legume pe echipe, tabără de weekend cu corturile și alte evenimente care sudează echipele. Aici, participanții vor întâlni echipa fermei și vor cunoaște activitatea de acolo în detaliu, vor afla lucruri interesante despre legume și vor putea cumpăra legume pe alese.

De asemenea, la Ferma Educațională Băneasa se vor organiza patru ateliere de nutriție, gratuite, susținute de specialiști în nutriție. Seria de ateliere a fost deschisă, pe 25 august, de Mihaela Mocan, tehnician-nutriționist, interesată să își împărtășească cunoștințele în domeniu într-o sesiune de “raw&slow cooking”. Certificată de Scandinavia Fitness School, Mihaela Mocanu este specializată în nutriție, urmând cursurile de Master Nutriție și Siguranță Alimentară la UMF Carol Davila.

„Atelierele de nutriţie au ca scop evidenţierea necesităţii diversificării alimentaţiei, descoperirea  beneficiilor nutritive şi medicale pe care le aduc legumele şi fructele în dieta zilnică, precum şi stimularea consumului de noi alimente şi experimentării de noi gusturi, în combinaţii sănătoase pe care nu le-am utilizat în dieta obişnuită”, mai spune Teodora Palarie.

Proiectul „Pădurea cu legume” este o inițiativă a Asociației Pădurea Copiilor, susținută de Lidl România. Pădurea Copiilor a pornit ca un program de împădurire a Regiunii Sud-Muntenia și a evoluat către o asociație care vizează educația de mediu, eco-inovația, dezvoltarea armonioasă a comunităților aflate în dificultate, și fundraising-ul prin evenimente sportive. Printre reușitele asociației se numără înființarea a 64 hectare de pădure, în beneficiul a 10 comunități din Regiunea Sud-Muntenia, formate din peste 230.000 de persoane, 9 ediții ale evenientului Crosul Pădurii Copiilor și finanțarea dezvoltării unui utilaj de plantare puieți forestieri românesc.

Obiectivul asociației pe termen lung este de a face împăduriri în peste 100 de comunități din Regiunea Sud-Muntenia până în anul 2030, adică 18% din totalul Regiunii.

spot_img

Ultimele știri