O bacterie din pământ opreşte dezvoltarea super-bacteriilor şi dă noi speranțe pentru rezolvarea rezistenței la antibiotice

in Biodiversitate 3 January 2019 221 Views

Cercetătorii care analizează solul din Irlanda şi care au crezut mult timp că are proprietăți medicinale au descoperit că pământul conține o tulpină de bacterie necunoscută anterior, care este eficientă împotriva a patru din primele șase super-baceterii rezistente la antibiotice, inclusiv MRSA.

Anticorpii rezistenți la antibiotice ar putea ucide până în anul 2050 până la 1,3 milioane de persoane din Europa, potrivit unor cercetări recente.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) descrie problema ca fiind “una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale, a securității alimentare și a dezvoltării de astăzi”.

Bacteriile rezistente la antibiotice provoacă moartea a 33.000 de persoane anual în Europa

Noua tulpina de bacterii a fost descoperită de o echipă de la Swansea University Medical School, formată din cercetători din Ţara Galilor, Brazilia, Irak şi Irlanda de Nord.

Ei au numit noua tulpina Streptomyces sp. myrophorea.

“Descoperirea de substanțe antimicrobiene din Streptomyces sp. Myrophorea va ajuta în căutarea noilor medicamente pentru a trata bacteriile multirezistente, cauza multor infecții periculoase și letale. Ne vom concentra acum asupra purificării și identificării acestor antibiotice. Am descoperit, de asemenea, organisme antibacteriene suplimentare din aceeași mostră de sol, care poate acoperi un spectru mai larg de agenți patogeni multirezistenți”, a declarat dr. Gerry Quinn.

Solul pe care l-au analizat provine dintr-o zonă din Fermanagh, Irlanda de Nord, cunoscută sub numele de Boho Highlands. Este o zonă de pășuni alcaline, iar solul este cunoscut ca având proprietăți de vindecare.

Cercetările pentru a găsi un înlocuitor pentru antibiotice care să combată rezistența a determinat cercetătorii să exploreze noi surse, inclusiv medicamente populare: un domeniu de studiu cunoscut sub numele de etnofarmacologie. Acestea se concentrează, de asemenea, asupra unor medii în care se pot găsi producători cunoscuți de antibiotice, cum ar fi Streptomyces.

Uniunea Europeană va restricționa utilizarea antibioticelor pentru animalele de fermă

Una dintre membrii echipei de cercetare, dr. Gerry Quinn, un fost locuitor al Boho, județul Fermanagh, ştia de tradițiile vindecătoare din zonă de mulți ani.

În mod tradițional, o cantitate mică de pământ înfășurată într-o țesătură de bumbac este utilizată pentru a vindeca multe boli, inclusiv dureri de dinți, gât și infecții ale gâtului. Interesant, această zonă a fost ocupată anterior de druizi, în urmă cu circa 1.500 de ani, și de neolitici acum 4.000 de ani.

“Aceasta nouă tulpină de bacterii este eficientă împotriva a 4 din primii 6 agenţi patogeni care sunt rezistente la antibiotice, inclusiv SAMR. Descoperirea noastră este un pas important în lupta impotriva rezistentei la antibiotice. Rezultatele noastre arată că folclorul și medicamentele tradiționale merită investigate în căutarea unor noi antibiotice. Oamenii de știință, istoricii și arheologii pot contribui la această sarcină. Se pare că o parte a răspunsului la această problemă foarte modernă ar putea fi în înțelepciunea trecutului”, a adăugat dr. Gerry Quinn.

Studiul a fost publicat în jurnalul Frontiers in Microbiology.

 

 

Comentarii

comentarii