Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

O bila alba pentru mediu

Mihai Cucu are doar 24 de ani, inca nu si-a terminat studiile, dar ataca serios sectorul business si vrea sa revolutioneze sistemul de spalat rufele din Romania cu ajutorul unei bile ecologice, care inlocuieste detergentul. Este unic importator pe tara al brandului Biocera, adus tocmai din Coreea de Sud, iar pana acum se lauda cu 100 de dispozitive vandute.

Text de Loredana Pana

Cum functioneaza aceasta bila ecologica pentru spalat?

In contact cu apa, bilele de ceramica din interiorul bilei ecologice, elibereaza electroni, formand astfel oxigen activ si peroxid de hidrogen (apa oxigenata). Electronii eliberati actioneaza asupra moleculei de apa si astfel rezulta ioni de hidrogen si oxigen activ, care au efect de purificare. Prin diferitele procese chimice care se produc, lgaturile dintre hidrogen si oxigen se desfac si grupul de molecule de apa se micsoreaza. Cu cat grupul de molecule devine mai mic, cu atat apa trece cu mai multa putere prin tesaturi si indeparteaza mai eficient murdaria. Bilele ceramice dinauntru sunt din minerale naturale patentate, fabricate la 3.000 de grade Celsius, iar suprafata este din termoplastic elastomer, care rezista pana la 180 de grade Celsius.

E scumpa o astfel de inventie?

In Europa se vinde undeva la 40 de euro. A trebuit sa conving producatorul ca acest pret este destul de mare pentru Romania. Am reusit sa obtin acceptul lor si mi-au oferit un pret la 30 de euro. Pe site-ul biocera.ro o vindem cu 129 de lei, pret care include si taxele de curierat. Are garantie trei ani, iar producatorii sustin ca poate fi folosita pentru 1.000 de spalari. Lansarea oficiala a produsului a fost in cadrul Salonului Inventika din luna octombrie. Am vandut in jur de 100 de bucati in cele patru zile de expozitie. A fost mai mult de cat ne-am propus.

Cum „se simt” hainele dupa spalare?

Imi este frica de aceasta intrebare, pentru ca raspunsul suna a reclama. Rufele miros a proaspat. Eu o folosesc de cand am facut importul, de vreo sapte luni. Am crezut initial ca au ramas reziduuri in masina de la detergent, dar nu, pur si simplu miros a curat. Bila poate fi folosita si impreuna cu balsamul sau detergentul obisnuit de rufe, nu exista niciun fel de reactie adversa. Noi am facut niste studii care au aratat ca puterea de spalare a detergetului, care se masoara cu Delta R, creste in asociere cu bila in procesul de spalare. Bila spala singura undeva in jur de 30 Delta R, apa de la chiuveta spala la 10 Delta R, iar detergentul undeva la 50 Delta R. Produsul nostru, cu o patrime de detergent, depaseste ca intensitate detergentul simplu.

Care sunt avantajele si dezavantajele?

Au fost facute numeroase studii asupra bilei la Universitatea Politehnica din Hong Kong. S-a demonstrat ca are un grad mai bun de dezinfectare a rufelor comparativ cu detergentul. Elimina 99,99% din bacterii, fata de 70%-80% cat elimina detergentul. Nu este toxica, testul fiind facut intr-un acvariu cu pesti. De asemenea, intr-un anumit procent, bila dedurizeaza apa. Dezavantajul ar fi ca nu are putere de inalbire, iar pentru rufele albe este recomandata si folosirea unui sfert din cantitatea de detergent folosita in mod normal.

Intentionati sa puneti la vanzare bila si in marile magazine?

Sincer sa fiu, nu. Dupa ce am dat produsul partenerilor mei ca sa-l testeze, am realizat ca trebuie sa stai sa explici produsul fiecaruia in parte. Nu este suficient sa-l pui pe raft, trebuie sa faci si putin educatie cu oamenii, ca sa inteleaga de ce este mai bine sa foloseasca bila ecologica. Noi avem un concept nou, oamenii nu sunt asa de increzatori chiar daca produsul are in spate o serie de recomandari, brevete de inventatori, care certifica autenticitatea produsului.

Ce urmeaza sa faceti de acum?

Acum urmeaza sa ne promovam produsul. Scopul meu in urmatorul an este sa fac produsul nu neaparat cunoscut, ci inteles, sa nu fie privit cu teama. Negociem acum cu cateva lanturi de farmacii si cu magazinele ecologice on-line si fizice. Prefer magazinele mici, unde pot explica clientului de ce este mai buna bila ecologica. Clientul trebuie sa inteleaga faptul ca folosind mai putin detergent sau chiar deloc, protejeaza apele. De asemenea, va consuma si mai putina electricitate pentru ca nu mai are nevoie de un program suplimentar de clatire. Aici intervine discutia interesanta cu producatorii de masini de spalat. Acestia sunt obligati sa-si reduca emisiile de CO2. Daca ii conving sa dea o bila ecologica la o masina de spalat cumparata isi scad si ei emisiile, prin nefolosirea curentului electric pentru programul de clatire. Asa se face in Coreea de Sud, de exemplu.

Ar putea fi aceasta afacere una de succes?

Am stat o perioada in Hong Kong, iar acolo este multa educatie ecologica. Eu nu vreau sa fac educatie, incerc doar sa pun umarul la sprijinirea si formarea pietei ecologice. Daca oamenii nu gasesc un nucleu care sa-i intereseze, nu sunt interesati. Dar daca vad ca folosind bila ecologica pot sa inlocuiasca detergentul se gandesc la costuri, implicit si la ecologie si salvarea apele. E ca si cum un copil mic care nu vrea sa manance. Te joci cu el si pana la urma tot mananca. Asa si noi, haideti sa folosim mai putin detergent sau chiar deloc si totusi sa salvam si mediul inconjurator. Marketingul pe care l-am facut e putin altfel. Daca in Europa se face strict pe produs ecologic si se cumpara pentru ca este eco, noi trebuie sa convingem oamenii ca daca sunt eco economisesc bani pe termen lung.

spot_img

Ultimele știri