O centrală fotovoltaică a fost inaugurată la Cernobâl

in Business, Energie 9 October 2018 37 Views

Ucraina a inaugurat săptămâna trecută prima sa centrală fotovoltaică în zona cu radioactivitate ridicată din jurul centralei nucleare de la Cernobâl, unde în 1986 a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, potrivit AFP.

Noua central─â num─âr─â aproximativ 3.800 de panouri fotovoltaice instalate pe o suprafa┼ú─â de 1,6 hectare la c├óteva sute de metri de reactorul avariat. Capacitatea acestei centrale este una modest─â, de un megawat, suficient─â ├«ns─â pentru a acoperi consumul unui sat de m─ârime medie sau a aproximativ 2.000 de apartamente. Energia nu poate fi folosit─â ├«n agricultur─â din cauza radia╚Ťilor.

“Ast─âzi am conectat centrala la sistemul electric ucrainean”, a anun┼úat Yevgen Varyagin, directorul companiei ucraineano-germane Solar Cernob├ól, care este ├«n spatele acestui proiect.

Investi╚Ťia este de un milion de euro ├«n acest proiect, iar directorul Yevgen Varyagin a subliniat c─â p├ón─â la finele lui 2019 centrala ar urma s─â ajung─â la o capacitate total─â de 100 de megwa┼úi.

Autorit─â╚Ťile ucrainene au oferit investitorilor aproape 2.500 de hectare pentru a construi panouri solare, iar pe l├óng─â pre╚Ťul ieftin al terenului, situl este atractiv, deoarece ofer─â conexiuni la re╚Ťeaua electric─â.

Studiu: Poluarea aerului reduce eficacitatea panourilor solare

Investitorii str─âini sunt atra╚Öi de pre╚Ťul la care Ucraina va cump─âra energia solar─â, care dep─â╚Öe╚Öte media european─â cu 50%, potrivit exper╚Ťilor.

Ucraina, care a ├«ncetat s─â cumpere gaze naturale din Rusia ├«n ultimii ani, ├«╚Öi propune s─â-╚Öi diversifice produc╚Ťia de energie electric─â.

La trei decenii dup─â ce catastrofa de la Cernob├ól a dus la mutarea a peste 300.000 de persoane, autorit─â┼úile de la Kiev ├«ncearc─â s─â g─âseasc─â o utilizare pentru o suprafa┼ú─â de teren, de dou─â ori mai mare dec├ót ora┼čul Los Angeles, care ├«nconjoar─â fosta central─â nuclear─â. Radia┼úiile de la Cernob├ól vor persista ├«n sol timp de c├óteva secole dar aceasta nu ├«mpiedic─â folosirea zonei pentru agricultur─â sau p─âduri.

Autorit─â┼úile de la Kiev vor s─â dezvolte produc┼úia na┼úional─â de energie ┼či ├«ncep├ónd din 2009 achizi┼úioneaz─â energia provenit─â din sursele regenerabile la cel mai ridicat pre┼ú din Europa. ├Än plus, costul sc─âzut al terenurilor precum ┼či prezen┼úa unei re┼úele electrice dezvoltate sunt atuuri pentru zona din jurul centralei nucleare de la Cernob├ól.

Reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobâl a explodat în data de 26 aprilie 1986, contaminând până la trei sferturi din teritoriul Europei, potrivit unor estimări. După catastrofă, autorităţile sovietice au evacuat sute de mii de persoane de pe un teritoriu de peste 2.000 de kilometri pătraţi, care a rămas abandonat. Potrivit autorităţilor ucrainene, omul nu va putea reveni în această zonă timp de încă 24.000 de ani însă o prudentă exploatare industrială este posibilă.

Comentarii

comentarii