Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

O cercetătoare din Mexic a inventat plasticul din suc de cactus

Cercetătorii de la Universitatea Valle de Atemajac din Zapopan din Mexic au creat un plastic biodegradabil din sucul de cactus, care va contribui la protejarea mediului înconjurător.

Foto: SANDRA PASCOE ORTIZ

Cercetătoarea mexicană Sandra Pascoe a dezvoltat un nou material pe bază de suc extras din nopal – numele utilizat în mod obişnuit pentru Opuntia cacti – din care se pot fabrica apoi ambalaje de unică folosinţă nepoluante. 

Noul material începe să se descompună după ce stă în sol timp de o lună și când este lăsat în apă, se descompune în câteva zile. În plus, nu necesită petrol brut, precum plasticurile tradiționale.

„Cactusul nopal are anumite caracteristici chimice cu care am crezut că ar putea fi posibil să se obțină un polimer, că dacă ar fi combinat cu alte substanțe, toate naturale, se va obține un plastic biodegradabil non-toxic. Procesul este un amestec de compuși a căror bază este nopala. Este total netoxic, toate materialele pe care le folosim ar putea fi ingerate atât de animale, fie de oameni și nu ar provoca niciun rău”, spune cercetătoarea pentru Forbes.

Această substanţă este amestecată cu aditivi care nu sunt toxici şi apoi este întinsă pentru a obţine foi. Aceste foi sunt ulterior colorate cu pigmenţi şi pliate, în funcţie de nevoile de ambalare. 

Aceasta înseamnă că, chiar dacă oricare dintre aceste materiale ajung în ocean, se vor dizolva în siguranță. Se estimează că între 1,15 milioane și 2,41 milioane de tone de plastic ajung în ocean în fiecare an din râuri. Luna trecută, scafandrii au găsit o pungă de plastic KFC din anii ’70 în timpul unei curățări oceanice în largul apelor de pe plaja Bulcock din Queensland, Australia.

”Ceea ce facem este să încercăm să ne concentrăm asupra obiectelor care nu au o durată lungă de viaţă”, a continuat ea adăugând că este vorba în special de ambalajele ”de unică folosinţă”. 

Metoda de fabricaţie se află încă în teste, dar Ortiz consideră că procesul ar putea fi accelerat suficient pentru a concura cu plasticul convențional, dacă laboratorul ei este scalat și mutat într-o unitate industrială.

„În acest moment se fac unele teste ale aplicațiilor, ceea ce este necesar este să se efectueze testele necesare în aplicațiile posibile și să se treacă de la procesul din laborator la un proces industrial.”

Câteva companii și-au exprimat deja interesul și Ortiz spune că colaborează cu cercetarea pentru a găsi o modalitate de a face această operațiune la scară largă.

Pentru desfăşurarea experimentelor, Sandra Pascoe achiziţionează nopal din San Esteban, o localitate mică din suburbiile oraşului Guadalajara, unde cresc sute de cactuşi. 

Guadalajara este capitala statului Jalisco în care pungile de plastic nereciclabile, precum şi paiele din plastic pentru băuturi, sau alte obiecte de unică folosinţă din acest material, vor fi interzise începând de anul viitor. 

Şi alte state mexicane, cum ar fi Baja California (nord-vest) sau Ciudad de Mexico, şi-au modificat legislaţia în această direcţie. 

În mai, megalopolisul mexican a adoptat o lege catalogată drept ”istorică” ce interzice utilizarea pungilor din plastic începând din 2020. În 2021, paiele, farfuriile şi tacâmurile, dar şi baloanele vor fi, de asemenea, interzise dacă sunt fabricate ”integral sau parţial din plastic”, se arată în textul adoptat de Congresul local. 

Cu toate acestea, materialul produs din nopal nu va fi decât o ”picătură de apă” în lupta pentru protejarea mediului, a subliniat cercetătoarea. Ea a explicat că ”vor fi necesare şi alte strategii de reciclare”, din cauza timpului îndelungat de producţie a materialului pe care l-a dezvoltat în comparaţie cu fabricarea industrială a materialelor plastice. 

America Latină şi Caraibe generează aproximativ 10% din deşeurile lumii, conform cifrelor Organizaţiei Naţiunilor Unite. 

spot_img

Ultimele știri