O companie american─â a creat cornuri de rinocer sintetice pentru a reduce braconajul

in Biodiversitate, Companii 23 June 2015 412 Views

O companie din San Francisco┬áa reu╚Öit s─â printeze prin tehnologia 3D cornuri de rinocer sintetice care au acea╚Öi amprent─â genetic─â precum cele reale. Reprezentan╚Ťii companiei spun c─â acestea sunt destinate ├«n special pentru pia╚Ťa medicinei tradi╚Ťionale chineze╚Öti,┬á├«n cadrul unei strategii de reducere a braconajului pentru animalele din aceast─â specie aflat─â ├«n pericol de dispari╚Ťie, informeaz─â┬ádigitaljournal.com.

rhinoivory

Potrivit reprezentan╚Ťilor┬áPembient, compania care a dezvolta produsul, un corn de rinocer sintetic ob╚Ťinut prin aceast─â metod─â este similar din punct de vedere genetic dar ╚Öi spectografic cu cornul natural. Aceast─â companie preg─âte╚Öte pentru viitorul apropiat ╚Öi lansarea unei beri care s─â aib─â printre ingrediente ╚Öi un extras de corn de rinocer, special conceput─â pentru pia╚Ťa chinez─â.

Cererea enorm─â de pe pie╚Ťele medicinei tradi╚Ťionale din China ╚Öi Vietnam a provocat o cre╚Ötere alarmant─â a braconajului la rinocer ├«n Africa ╚Öi Asia, aduc├ónd aceste animale ├«n pragul dispari╚Ťiei. ├Än Africa de Sud, unde se afl─â 80% din popula╚Ťia de rinoceri a Africii, au fost omor├óte┬á1.215 de exemplare de rinocer ├«n cursul anului trecut.

Matthew Markus, CEO al companiei Pembient, a precizat c─â aceste cornuri sintetice de rinocer vor fi comercializate la un pre╚Ť de opt ori mai mic dec├ót pre╚Ťul unuia natural, sper├ónd c─â astfel braconierii nu vor mai putea s─â-╚Öi v├ónd─â marfa ╚Öi vor renun╚Ťa la uciderea acestor animale. “Calitatea produslui este mult superioar─â fa╚Ť─â de un corn ob╚Ťinut de la un animal s─âlbatic. Din cauza polu─ârii din aer ╚Öi ap─â, ├«n cornurile rinocerilor bracona╚Ťi se g─âsesc importante cantit─â╚Ťi de pesticide. Produsele noastre sunt la fel de pure ca acum 2000 de ani”, a explicat Markus.

Cu toate acestea, grupurile de conserva╚Ťioni╚Öti ╚Öi-au declarat scepticismul┬ácu privire la succesul acestui produs reducerii braconajului. “V├ónzarea unor cornuri sintetice nu reduce cererea de cornuri de rinocer ci┬áar putea duce chiar la o intensificare a braconajului pentru c─â aceast─â strategie va avea efectul de a cre╚Öte cererea pentru “adev─âratul corn de rinocer”. Producerea de cornuri sintetice va avea ca efect ├«ncurajarea folosirii lor pentru presupusele efecte benefice pentru s─ân─âtate, de╚Öi ╚Ötiin╚Ťa a demonstrat c─â acest corn nu are astfel de efecte”, a spus Susie Ellis, director executiv al organiza╚Ťiei International Rhino Foundation.

Cornul de rinocer este foarte cerut ├«n Vietnam ╚Öi China ca ingredient ├«n medicina tradi╚Ťional─â. Un kilogram de corn de rinocer cost─â 65.000 de dolari pe strad─â, ceea ce ├«l face mai valoros dec├ót aurul.

Citește și:

Ultimul mascul din specia rinocerilor nordici albi, p─âzit de gardieni ├«narma╚Ťi 24 de ore din 24

Num─âr record de rinoceri bracona╚Ťi ├«n 2014

Curs─â disperat─â pentru salvarea rinocerilor albi nordici

Unul din ultimii șase rinoceri nordici albi a murit

Comentarii

comentarii