O comuna din Botosani, independenta energetic multumita panourilor fotovoltaice

in Strategii 3 October 2013 459 Views

Primaria comunei Frumusica din judetul Botosani isi va asigura independenta energetica, in baza unui proiect european care prevede constructia unui sistem de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice.

Proiectul, in valoare de 14,8 milioane de lei, va beneficia de o finantare nerambursabila de 11,3 milioane de lei, din partea Uniunii Europene. El va fi realizat pe o suprafata de 16.928 metri patrati, pe care vor fi montate 1.932 panouri fotovoltaice.

Contractul de finantare a proiectului intitulat ÔÇťValorificarea resurselor regenerabile pentru producerea energiei verzi, construirea unei capacitati de producere a energiei electrice prin valorificarea resurselor solareÔÇŁ, a fost semnat de secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Maricel Popa, si primarul comunei Frumusica, Constantin Radeanu.

Scopul acestei investitii este, in principal, de a compensa cheltuielile cu energie electrica pe care le are aceasta unitate administrativ- teritorialaÔÇŁ, a declarat directorul Organismului intermediar pentru energie din cadrul MECMA, Viorel Beltechi, prezent de asemenea, la ceremonia de semnare.

Proiectul este finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, axa prioritara 4 din Programul Operational Sectorial ÔÇťCresterea competitivitatii economiceÔÇŁ.

Acesta este cel de-al doilea proiect de acest tip din zona Moldovei, dupa cel din localitatea Margineni, judetul Bacau, al carui contract de finantare a fost semnat, de asemenea, miercuri.

La nivel national vor fi implementate alte 15 proiecte de acest tip, cu autoritati publice locale.

Comentarii

comentarii