O gară din Japonia a fost proiectată în jurul unui copac bătrân de 700 de ani

in Biodiversitate, EcoLIFESTYLE 12 January 2020 8,920 Views

De multe ori elementele naturale sunt distruse pentru a face loc construcţiilor făcute de om. Nu aşa au stat lucrurile şi în cazul gării din Kayashima, la nord de oraşul Osaka, Japonia. Construcţia a fost proiectată în jurul unui copac de camfor în vârstă de 700 de ani care se află chiar în centrul acesteia.

Sursă foto: Kosaku Mimura/Nikkei/My Modern Met

În timp ce stația a fost ridicată iniţial în anul 1910, experții estimează că arborele are cel puțin 700 de ani. În momentul în care a fost construită, arborele de camfor se afla în dreapta clădirii. Cu toate acestea, o creștere a populației și a supraaglomerării stațiilor în anii 1970 a ridicat nevoia ca stația Kayashima să fie extinsă. Și, în timp ce planurile inițiale prevedeau pur și simplu eliminarea copacului, acest lucru a provocat un scandal local.

Staţia Kayashima în 1968. Foto via: https://mymodernmet.com

Întrucât a fost asociat mult timp cu o zeitate locală și un altar, arborele de camfor a fost foarte venerat de rezidenți. Înlăturarea acestuia a provocat o revoltă publică și oamenii au început să răspândească mituri urbane potrivit cărora cei care au îndrăznit să atingă copacul sacru, li s-a făcut rău. De exemplu, cineva care a tăiat o ramură a dezvoltat o febră ridicată în ziua următoare.

Până la urmă, oficialii au capitulat și au elaborat noi planuri de extindere a gării care să includă copacul de camfor în arhitectura acesteia. În schimb, extinderea stației a fost construită în jurul copacului. Renovarea, inclusiv construcţia unui peron suspendat, a fost finalizată în 1980, şi are o deschidere dreptunghiulară în tavan, care permite copacului, de 20 de metri înălțime, să se ridice peste stație. Este vizibil de pe stradă, iar în interior este înconjurat de un gard pentru a-l proteja de vizitatori.

Când extinderea s-a finalizat, locuitorii au ridicat un mic altar la baza arborelui, iar stația Kayashima beneficiază acum de arhitectura sa unică.

Astfel că, povestea Big Kusu Tree din Kayashima arată că activismul comunitar poate obține rezultate deosebite.

Fotografii via Google Maps.

Comentarii

comentarii