O grădină Zoo din Marea Britanie a eliberat în sălbăticie 4.000 de melci dintr-o specie rară

in Autoritati, Biodiversitate 17 June 2019 81 Views

O grădină zoologică din Marea Britanie a eliberat în sălbăticie un
număr de 4.000 de melci dintr-o specie rară, considerată dispărută în urma eforturile de conservare a acestei specii.

Această specie de melci originară din Insulele Bermude (Greater Bermuda Land Snail) a fost considerată dispărută ca urmare a decimării populaţiei sale de către specii invazive de prădători, până când un mic grup de melci a fost descoperit pe o alee din capitala arhipelagului, Hamilton, în 2014.

Deşi specia se află în continuare în pericol critic de dispariţie, experţii de la Chester Zoo au reuşit, în ultimii ani, să refacă populaţia. Proiectul culminează luna aceasta cu eliberarea a 4.000 de exemplare în Insulele Bermude.

“Este extraordinar să fii implicat într-un proiect care combate extincţia speciilor. Melcul de Bermuda este unul dintre cele mai vechi specii de animale endemice din Bermude. A supravieţuit schimbărilor radicale ale peisajului şi ecologiei din îndepărtatele insule Bermude timp de peste un milion de ani, dar începând cu anii ‘1950-‘1960 s-a aflat într-un declin rapid” “, a spus Gerardo Garcia, administratorul secţiunii pentru vertebrate inferioare şi nevertebrate de la Chester Zoo.

Melcii vor fi eliberaţi pe Insula Nonsuch, o rezervaţie naturală protejată, considerată propice pentru propăşirea speciei datorită absenţei principalilor prădători ai acesteia, printre care melcul carnivor şi viermele plat. 

O parte dintre aceste exemplare vor fi monitorizate cu ajutorul unei etichete speciale fluorescente, testată de Kristiina Ovaska, o specialistă în melci de la grădina zoologică britanică. 

“A fost deosebit de îmbucurător pentru mine să-i văd întorşi în Insulele Bermude pentru a fi reintroduşi ca specie. Am identificat un număr de regiuni izolate din care lipsesc principalii prădători ai acestei specii şi sunt nerăbdător să văd cum se vor dezvolta în locurile în care vor fi eliberaţi “, a spus Mark Outerbridge, specialist în domeniul faunei sălbatice din cadrul guvernului Insulelor Bermude. 

O altă specie de melc din Insulele Bermude ar putea fi eliberată în sălbăticie în următoarele luni.

Comentarii

comentarii