O hartă interactivă a schimbărilor climatice arată cu cât se va încălzi lumea până în 2050

in Poluare 12 September 2018 202 Views

The Revelator a publicat o hartă interactivă care arată cu cât se va încălzi lumea până în anul 2050 dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua în ritmul actual.

Încălzirea globală poate avea efecte dramatice la nivel global. Unele studii arată că o încălzire de doar un grad Celsius ar putea agrava poluarea aerului, contribui la înmulțirea căpușelor purtătoare de boli, și cauza extincții locale ale unor specii native. Creșterea temperaturilor a fost asociată și cu o înmulțire a cazurilor de suicid.

The Revelator, inițiativă a Centrului pentru Diversitate Biologică, a publicat o hartă interactivă care dezvăluie cu cât vor crește temperaturile la nivel local până în 2050, utilizând scenariul climatic RCP 8.5. Conform acestui scenariu, emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească până la jumătatea secolului, concentrațiile de CO2 din aer ating 950 ppm până în 2100, iar populația lumii atinge 12 miliarde de oameni până la sfârșitul secolului. Temperaturile ar putea crește cu până la 5.5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale până în 2100.

Harta interactivă arată că în România, Muntenia și Oltenia vor fi regiunile cele mai afectate de creșterea temperaturilor. Până în 2050, temperaturile ar putea crește cu 3.4 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale în orașe ca București, Craiova, Târgu Jiu, Ploiești. În Bacău, Galați, Brăila, Iași și alte localități din Moldova, temperaturile ar putea crește cu 3.3 grade Celsius.

Green Report Shop Transport ECO

În nordul Moldovei și sudul Transilvaniei, temperaturile ar putea crește cu 3.2 grade Celsius, inclusiv în orașe ca Suceava, Botoșani, Brașov și stațiunile de pe Valea Prahovei. În Banat și Crișana, sunt estimate temperaturi cu 3.1 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale.

Constanța va simți cel mai puțin impactul creșterii temperaturilor și ar putea înregistra o creștere de doar 2.1 grade Celsius, în timp ce localitățile alăturate, Năvodari și Agigea, ar putea fi cu 2.4, respectiv 2.5 grade Celsius mai calde.

Comentarii

comentarii