O harta tridimensionala poate salva Shanghai-ul de la scufundare

Oamenii de stiinta chinezi au elaborat o harta tridimensionala a geologiei subterane a Shanghai-ului care va ajuta autoritatile in problema alunecarilor, informeaza china.org.cn.

Desi datele recente arata ca rata alunecarilor este in scadere, ea ramane o problema, a declarat Wei Zixin, directorul Institutului de Cercetare Geologica din Shanghai. Cu ajutorul hartii, zonele cele mai expuse riscului pot fi identificate repede si pot fi luate masuri potrivite.

Odata identificate zonele cu risc, poate fi pompata apa in subteran pentru a intari nivelul apei din sol. Astfel, se elimina riscul alunecarii zgarie-norilor orasului pentru viitorii 100 de ani, a declarat specialistul.

Potrivit datelor prezentate de Wei Zixin, Shanghai-ul s-a scufundat cu 7,76 mm in 2004 si cu 7,5 mm anul acesta. Cu ajutorul noii harti, scufundarea poate fi tinuta la doar 5 mm pana in 2010, a mai spus acesta. Harta detaliaza 6.700 de kilometri patrati din subteranul orasului.

In acelasi timp, harta poate fi folosita si de constructori pentru a alege cele mai bune locuri de constructie.

Scufundarea reprezinta o problema veche a Shanghai-ului mai ales din cauza supra-exploatarii apei din sol si din cauza constructiei de zgarie-nori. Peste 1.000 de kilometri patrati din oras au fost afectati de alunecari, in cel mai grav caz inregistrandu-se o scufundare cu 2,6 metri.

Sun Jianzhong, directorul departamentului de informare din cadrul centrului de dezvoltare urbana a orasului, a avertizat asupra exploatarii resurselor naturale ale orasului. "Prioritatea ar trebui sa fie protejarea Shanghai-ului, nu exploatarea lui", a declarat acesta.

Shanghai-ul este construit pe valea aluviala a raului Yangtze, astfel ca orice exploatare a apeilor subterane are un impact serios asupra mediului geologic si poate cauza scufundare, a explicat Sun.

Pentru a preveni scufundarile, autoritatile locale au luat o serie de masuri precum limitarea exploatarii apelor subterane sau pomparea apei in subsol.De asemenea, consumatorii industriali au fost mutati din centrul orasului si le-a fost solicitat sa scoata apa din adancuri.

Foto: china.org.cn

spot_img

Ultimele știri