O legislație favorabilă biomasei ar reduce costurile energiei termice cu până la 30%

Noua Strategie Energetică a României tratează sectorul biomasei ca pe o prioritate pentru anii care vor veni, tocmai de aceea Ministerul Energiei pregătește o nouă lege care să sprijine dezvoltarea acestui sector. Potrivit Asociației Române de Biomasă și Biogaz, folosirea instalațiilor pe bază de biomasă și biogaz ar reduce costurile cu energia termică pentru populație și companii cu până la 30%. 

biomasa

„Dorim să folosim deșeurile și culturile energetice pentru proiectele noastre. Noua Lege pentru biomasă și biogaz înseamnă mijloace de energie termică mai ieftine pentru mii sau chiar milioane de cetățeni, dar și pentru companiile cu unități de producție. Estimăm că efectul va fi o reducere a facturii cetățenilor cu 20-30% și avem deja exemple concrete care confirmă acest lucru”, a declarat Ilias Papagiorgiadis, președintele Asociației Române de Biomasă și Biogaz.

De asemenea, acesta a reamintit că, prin dezvoltarea instalațiilor de producere a energiei din biogaz și biomasă, mii de fermieri și companii cu deșeuri vor evita sancțiunile de 80 lei/tonă, începând cu 1 ianuarie 2017, și 120 lei/tonă, începând cu 1 ianuarie 2018, pentru deșeurile care nu vor fi tratate în conformitate cu noile directive UE.

Peste 69.000 de persoane lucrează în industria biogazului în Europa

La nivel european, există mai mult de 7.900 MW instalați de biogaz, în 14.600 de proiecte, care au creat 69.000 de locuri de muncă. „România este o economie bazată pe agricultură și producție. Ambele au deșeuri de gestionat și soluția este biogazul. Europa a luat deja direcția către biogaz și biometan, transformând o problemă de mediu într-o soluție. România are mai puțin de 10 de proiecte, astfel că puteți realiza potențialul existent aici”, a declarat Attila Kovacs, membrul Consiliului Director al Asociației Europene de Biogaz.

Potrivit datelor Transelectrica, în România sunt operaționali doar 100 de MW instalați în centrale care folosesc biomasa sau biogazul pe bază de combustibil. Comparativ, numărul de MW instalați în centrale eoliene este de aproape 3.000, în vreme ce instalațiile fotovoltaice totalizează peste 1.200 de MW.

Citește și:

Guvernul pregătește o lege specială pentru susținerea sectorului de biomasă și biogaz

Prima centrală din lume care integrează energia geotermală și biomasa

Biomasa, singurul sector care va mai fi sprijinit cu fonduri structurale

spot_img

Ultimele știri