Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

O nouă hartă dezvăluie distrugerea regiunii Amazoniene de către exploatări miniere ilegale

O nouă hartă dezvăluie impactul devastator al exploatărilor miniere ilegale din regiunea Amazoniană, care afectează mediul și pun în pericol sănătatea populațiilor indigene. Cercetătorii atrag atenția că situația este mai gravă ca oricând.

Raportul, realizat de Amazon Socio-Environmental Geo-Referenced Information Project (RAISG), a identificat cel puțin 2.312 situri și 245 de zone de prospectare și exploatare minieră, cum ar fi aur, diamante și colțan în șase țări amazoniene: Bolivia, Brazilia, Columbia, Ecuador, Peru și Venezuela. Harta dezvăluie și 30 de râuri afectate de exploatări miniere și activități conexe.

„Amploarea exploatărilor miniere ilegale în Amazon, în special în teritorii indigene și zone naturale protejate, a crescut exponențial în ultimii ani, o dată cu creșterea prețului aurului.”, a declarat Beto Ricardo, director RAISG.

Harta conține informații de la partenerii RAISG, analize ale imaginilor din satelit și reportaje publicate în cele șase țări până în 2017.

Conform cercetătorilor, problema este mai gravă decât oricând altcândva în istorie. Dintre cele 245 zone de extracție, 110 se află în regiunea Madre de Dios din Peru, unde se află masiva mină de aur ilegală La Pampa și care a trecut prin cea mai pronunțată degradare din cauza activităților de prospectare a aurului.

Despăduririle din Amazon vor fi monitorizare prin satelit

Operațiunile de exploatare a aurului la scară mică presupun utilizarea mercurului pentru a separa aurul de pietriș. Când metalul toxic ajunge în sol sau apă, poate ajunge în lanțul alimentar și cauza probleme de sănătate pentru comunitățile indigene locale.

„Mineritul ilegal ne poate omorî. Puțurile miniere permit reproducerea țânțarilor care aduc boli, cum ar fi malaria. Efectul mercurului asupra apei nu este nici el luat în serios. Nu contaminează doar apa, ci și peștii pe care îi mâncăm.”, a declarat în raport Agustin Ojeda, lider indigen al comunității Shirian din Venezuela.

Conform raportului, nivelurile de mercur din pești sunt cu 43% mai mari în puțuri abandonate după exploatări miniere în Peru decât în zone unde nu au avut loc prospectări.

Green Report Shop Produse ECO

Una dintre cele mai afectate zone este teritoriul Yanomami, care se întinde între Brazilia și Venezuela. În cadrul raportului au fost identificate 55 de situri cu exploatări miniere ilegale în zone protejate.

„Mineritul ilegal este o amenințare serioasă pentru pădurea tropicală amazoniană și pentru oamenii indigeni care o numesc casă. Acest raport oferă date noi importante și demonstrează clar magnitudinea problemei, și este un apel la acțiune pentru guvernele regionale și companiile care cumpără mineralele obținute ilegal să ia măsuri îndrăznețe, concrete pentru a opri distrugerea.”, a declarat Moira Birss, purtător de cuvânt pentru Amazon Watch.

spot_img

Ultimele știri