O noua piaţă digitală dedicată sectorului agricol se lansează în România

in Business, Companii 10 September 2019 82 Views

Un startup danez a lansat în România platforma Commoditrader cu ajutorul căreia jucătorii din sectorul agricol pot să comercializeze cereale şi alte marfuri agricole şi să-şi organizeze transportul pe o noua piaţă.

Platforma Commoditrader oferă posibilitatea de a compara preţuri si alti termeni contractuali, la nivel intern în România şi peste graniţe, mărind puterea de negociere a fermierilor si oferindu-le comercianţilor acces mai uşor la piaţă.

“În sectorul agricol, privim la un decalaj in care foarte multi fermieri sunt serviti de doar cateva case de comert. Atunci cand deschidem piata si oferim acces mai multor cumparatori sau vanzatori potentiali sa tranzactioneze, oferim si certitudinea ambilor jucatori, fermierul si casa de comert, ca primesc mai multe oferte cand sunt prezenti pe aceasta piata online”, spune Julie Koch Fahler, co-fondator al Commoditrader.

Commoditrader.com este construită cu un algoritm de transport care calculeaza transportul rezervabil pe toate anunţurile, astfel încât utilizatorii pot face comparaţii între mai multe locaţii ale depozitelor şi pot obţine acces la noi cumpărători şi vânzători.

Oficialii companiei spun că astfel creeaza o transparenţă mai mare, o intelegere mai buna a pietei si putere de negociere crescuta a fermierului, pe o parte, si un acces mai usor la piata pentru crescatorii de animale, mori, producatori de furaje si case de comert, care cumpara cereale, porumb si soia de la fermieri, pe de alta parte.

Platforma poate fi folosită gratuit, scopul Commoditrader este sa sprijine fermierii si sa le ofere instrumente mai bune in negocierea termenilor comerciali.

“Astazi, un fermier sună, în mod normal, 2-3 comercianţi să ceară preţuri şi termeni. În general, poti spune ca atunci cand ceri mai multe oferte, ai mai multe sanse sa primesti preturi mai bune pentru bunurile tale si termeni de negociere mai avantajosi. Commoditrader eficientizeaza acest proces si ofera un serviciu care raspandeste interesele de vanzare/cumparare ale utilizatorului, asigurandu-l ca primeste cel mai bun pret de pe piata – si din toate regiunile geografice”, concluzioneaza Julie.

Cum funcţionează platforma

Piata Commoditrader este usor de accesat, prin crearea unui profil de utilizator, care poate fi cumparator, vanzator, sau ambele. Odata ce profilul este configurat, utilizatorul creeaza un anunt sa atraga atentia cumparatorilor sau vanzatorilor. Toate preturile sunt listate pe platforma, inclusiv costul transportului.

Utilizatorul poate alege propriul sau furnizor de transport, iar platforma va calcula toate costurile logistice incluse sau poate rezerva transportul de pe platforma.

Dacă vânzătorul şi cumpărătorul se decid asupra tranzactiei, ei pot intra intr-un contract din cadrul platformei, toate informatiile partilor fiind disponibile inainte sa intre in tranzactie.

Commoditrader ApS a fost fondata in primavara anului 2018 de Julie Koch Fahler si Ida Boesen, doua femei daneze, si un grup de fermieri danezi cu ferme in Danemarca, Lituania si Rusia.

Platforma Commoditrader.com s-a lansat in Danemarca acum 4 luni, iar astazi grupeaza in jur de 15% dintre fermierii danezi. In Danemarca, acest segment de 15% al fermierilor produce 40% din productia de cereale a tarii. Commoditrader.com va fi lansata in Europa de Est in urmatoarele luni, incepand astazi cu Romania.

România are o pondere de 53,4% a terenurilor agricole din totalul teritoriului sau, si desi detine o treime din fermele din Uniunea Europeană, mult mai mult decat orice alt stat membru din UE, are doar 4% din totalul productiei agricole din regiune, potrivit Eurostat, pe baza datelor din 2016. Exportul cu produse agricole in 2017, în UE, a fost 9% din totalul exporturilor din Romania si 14,4% din tarile din afara UE.

Comentarii

comentarii