Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

O specie de iguane dispărută de două secole a fost reintrodusă în Galapagos

Aproximativ 1.500 de iguane terestre au fost reintroduse pe una dintre insulele arhipelagului Galapagos, unde aceste reptile au dispărut cu aproape două secole în urmă, când au fost inventariate de Charles Darwin.

Cele 1.436 de iguane din specia Conolophus subcristatus au fost eliberate pe insula Santiago în cadrul unui program de reabilitare ecologică, a precizat Parcul Naţional din Galapagos (PNG) într-un comunicat. Reptilele au fost aduse de pe o insulă nelocuită din arhipelag, Seymour Norte.

Prezenţa iguanelor în Santiago a fost semnalată ultima dată în 1835, an în care Charles Darwin, creatorul teoriei evoluţiei speciilor, a vizitat partea de nord-est a insulei.

„După aproape două secole, acest ecosistem îşi va reveni în acest spaţiu datorită programului de reabilitare ecologică”, a precizat Parcul Naţional.

Potrivit directorului instituţiei, Jorge Carrión, populaţia de iguane din Santiago a dispărut din cauza prezenţei animalelor invazive precum porcul mistreţ, specie eradicată în 2001.

Insulele Galapagos interzic focurile de artificii pentru protejarea ecosistemului unic din regiune

Iguanele au fost eliberate într-o zonă unde ecosistemul este similar cu cel din habitatul lor natural, cu o vegetaţie densă, care le ajuta să-şi procure cu uşurinţă hrana.

„Iguana de pământ este un ierbivor care ajută ecosistemele prin dispersarea semințelor și menținerea unor spații libere fără vegetație”, a declarat Danny Rueda, directorul responsabil cu ecosistemele din cadrul autorității parcului.

Demersul are ca scop, de asemenea, protejarea populaţiei de iguane de pe insula Seymour Norte, estimată la 5.000 de exemplare, care se confruntă cu resurse alimentare precare.

Arhipelagul Gapalagos se află la o mie de kilometri de coastele Ecuatorului şi are o floră şi o faună endemice, unice în lume, motiv pentru care a fost înscris de UNESCO pe lista Patrimoniului natural al umanităţii. Dar are unul dintre cele mai fragile ecosisteme din lume.

spot_img

Ultimele știri