O specie intruziva blocheaza alimentarea cu energie a Zambiei

in Uncategorized 2 June 2009 109 Views

Serviciul public de alimentare cu energie al Zambiei este nevoit sa isi rationalizeze livrarile catre minele de cupru ale tarii, din cauza unei plante acvatice care blocheaza cel mai mare baraj al tarii, anunta Reuters.

Planta, denumita kafue, este o specie intruziva, adusa in sudul Africii din Brazilia. Din cauza inmultirii sale excesive, minele de cupru sunt nevoite sa isi reduca productia, in conditiile in care Zambia este cel mai mare producator de cupru din Africa.

Autoritatile din Zambia sunt obligate sa reduca si cantitatea de energie livrata gospodariilor, iar traficul este si el afectat de lipsa iluminatului stradal. Purtatorul de cuvant al companiei Zesco a declarat ca, din cauza plantei, capacitatea centralei a scazut de la 990 de megawati la 360 de megawati.

Planta pune probleme sistemului energetic al Zambiei de 10 ani, de cand o femeie ce se intorcea din Brazilia, a cultivat planta in apropierea unui rau. In prezent, autoritatile lucreaza pentru a indeparta specia intruziva.

Compania Copperbelt Energy, ce cumpara energie de la Zesco si o distribuie aproape tuturor minelor din Zambia, a anuntat ca este obligata sa lucreze la o capacitate de 430 de megawati. In perioadele de varf ale productiei, minele Zambiei au folosit 530 de megawati de electricitate.

Capacitatea totala a Zambiei este de 1.600 de megawati.

Foto: www.necz.org.zm

Comentarii

comentarii