O specie noua de pasare in fauna Romaniei

in Biodiversitate 23 January 2018 62 Views

Ornitologul J贸zsef Szab贸 a identificat pe r芒ul Olt o nou膬 specie de pas膬re. Este vorba de primul exemplar din specia cufundar cu cioc alb (Gavia adamsii), care 卯n mod normal cuib膬re葯te 卯n Rusia arctic膬, Alaska 葯i Canada.聽

O specie nou膬 de pas膬re 卯n fauna Rom芒niei

Potrivit Societ膬葲ii Ornitologice Rom芒ne, observa葲ia care adaug膬 o specie arctic膬 葯i 卯n fauna Rom芒niei a fost f膬cut膬 卯n apropiere de localitatea Ulmi, jude葲ul Olt, nu departe de Slatina.

Eram deja 卯n a treia zi a expedi葲iei noastre, ne aflam 卯n situl Natura 2000 Valea Oltului Inferior 葯i am ajuns pe lacul de acumulare Ipote葯ti, imediat la sud de ora葯ul Slatina. C芒nd am ajuns pe lac, prima oar膬 am v膬zut aglomer膬ri mari de p膬s膬ri – c芒teva mii de li葯i葲e, sute de lebede, pesc膬ru葯i, cormorani 葯i ra葲e. Eram o echip膬 de patru oameni pe teren deja de dou膬 zile, fiecare 葯tiam ce grup de specii trebuie s膬 num膬r膬m. Regula era ca prima oar膬 ne uit膬m la fiecare stol, dup膬 care s膬 卯ncepem num膬ratul indivizilor.

La prima scanare a lacului cu lunetele am g膬sit un cufundar de talia unui cormoran mare, de culoare foarte deschis膬, dar pas膬rea s-a scufundat foarte repede. Le-am zis prietenilor c膬 eu cred c膬 am g膬sit un cufundar mare, 卯ns膬 nu eram sigur. Dup膬 ce s-au uitat 葯i ei ne-am hot膬r芒t rapid s膬 ne apropiem de pas膬re, ceea ce se putea doar dac膬 mergeam pe dig. Am demarat 卯n tromb膬 pe dig p芒n膬 la聽 pozi葲ia cea mai apropiat膬 de punctul unde v膬zusem pas膬rea. Acesta se afla la aproximativ 100 de metri de mal, a葯a c膬 nu a mai fost niciun dubiu c膬 este vorba despre cufundarul cu cioc alb, specie pe care o vedeam 卯n premier膬 卯n Rom芒nia鈥, poveste葯te聽 J贸zsef Szab贸.

Cufundarul cu cioc alb este o specie de pas膬re acvatic膬.聽Cuib膬re葯te 卯n Rusia arctic膬, Alaska 葯i Canada, dar ajunge 葯i pe coastele estice ale Asiei, 卯n Japonia, Coreea de Sud, Coreea de Nord 葯i China.聽脦n sezonul rece, pas膬rea migreaz膬 spre ape mai calde. Se estimeaz膬 c膬 卯n Europa ajung anual circa 1.000 de exemplare de cufundar cu cioc alb.

Specia ierneaz膬 卯n numere mici pe coastele Norvegiei, pe Marea Nordului 葯i Marea Baltic膬. Accidental, exemplare au mai fost observate 卯n Belgia (prima observa葲ie a fost 卯n 2017), Austria, Belarus, Bulgaria 葯i alte state europene, dar niciodat膬 卯n Rom芒nia.

Popula葲ia este estimat膬 卯ntre 16.000 葯i 32.000 de indivizi, dar cele mai mari numere – 20.000 de exemplare – se g膬sesc 卯n Canada. Este cel mai mare dintre cufundari, are o lungime a corpului care atinge 90 de centimetri, cu o anvergur膬 a aripilor de 135-150 de centimetri.

Specie nou膬 卯n fauna Rom芒niei. Un pesc膬ru葯 american 卯n Oltenia

J贸zsef Szab贸 nu este la prima specie descoperit膬 pentru fauna Rom芒niei pe r芒ul Olt. Anul trecut聽a descoperit pesc膬ru葯ul lui Franklin聽tot pe r芒ul Olt, la intrarea 卯n Slatina.

Comentarii

comentarii