Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

O tehnologie ecologică care colectează petrolul deversat în ape

La cinci ani după ce platforma petrolieră Deepwater Horizon a vărsat milioane de barili de petrol în Golful Mexic, cercetătorii își dau seama că agentul de dispersie folosit pentru „curățarea” scurgerii e chiar mai toxic pentru o parte a vieții marine decât petrolul în sine. Dar o nouă tehnică ar putea să remedieze deversările de petrol fără chimicale, informează Fastcoexist.com, prin folosirea unei plase speciale cu care uleiul poate fi scos direct din apă.

14929996822_0e7fdf93dd_z (1)

Cercetătorii de la Ohio State University au creat un prototip de înveliș care atrage uleiul în timp ce respinge apa. „Într-un proces de curățare a uleiului, ne imaginăm că iei o plasă mare sau o cârpă care să aibă acest înveliș, și o treci pe fundul oceanului, unde s-a produs scurgerea. Materialul va lăsa apa să treacă prin el, dar va aduna uleiul”, explică Bharat Bhushan, un profesor în inginerie mecanică la Ohio State, care a condus cercetarea.

În crearea acestui nou înveliș, oamenii de știință au fost inspirați în parte de frunzele de lotus, care resping apa în mod natural (nu și uleiul), datorită unor mici umflături care se găsesc pe suprafața fiecărei frunze. Prin acoperirea unei suprafețe similare cu umflături, cu niște particule de dimensiuni nanometrice ale unui agent de curățare netoxic, oamenii de știință au reușit să creeze un material care ar putea respinge, în același mod, uleiul.

„Am lucrat aproximativ un deceniu la suprafețe inspirate de biologie”, spune Bhushan. „Frunza de lotus un exemplu clasic din natură, demn de a fi analizat, și noi am creat tot felul de structuri pornind de la acest model. Studiem natura ca să înțelegem cum funcționează, dar odată ce o înțelegem, nu copiem, ci folosim materiale și procese de fabricație inteligente ca să creăm suprafețele care ne interesează”, mai spune el.

În cazul de față, învelișul e o alternativă mai simplă și mult mai prietenoasă cu mediul, pentru curățarea deversărilor de petrol. Odată ce o plasă pulverizată cu acest strat e trecută printr-o scurgere de petrol, acesta ar putea fi pur și simplu îndepărtat, iar plasa ar putea fi reutilizată, pentru că materialul nu absoarbe uleiul, ci doar îl colectează, explică Bhushan. Această metodă nu ar avea niciun impact asupra mediului, pentru că implică folosirea materialelor ecologice.

Cercetătorii au testat un mic eșantion de material în laborator; acesta ar putea fi extins cu ușurință, prin simpla pulverizare pe suprafețe mai mari. În momentul de față ei nu intenționează să continue dezvoltarea materialului, dar spun că cineva ar putea obține licența pe tehnologie, ca să o dezvolte pentru utilizarea în scurgeri reale.

„Noi, cei din mediul academic, lucrăm la lucruri pentru care suntem plătiți să le cercetăm”, spune Bhushan. „Dacă cineva ar veni să ne spună că vrea să facă un parteneriat cu noi, ca să continuăm dezvoltarea acestei tehnologii, am fi bucuroși să o facem. Dar în cele mai multe cazuri, noi dezvoltăm tehnologia de bază, apoi cineva obține licența și continuă pe cont propriu dezvoltarea ei”, maispune el.

Între timp, cercetătorii din laboraturul lui Bhushan continuă lucrul la alte suprafețe inspirate de frunza de lotus: unele care se curăță singure și ar ajuta la menținerea curățeniei ferestrelor, clădirilor și mașinilor fără să mai fie necesară apa, suprafețe anti-ceață, care ar ține ferestrele transparente în timpul iernii și suprafețe care ar putea curăța nisipul de pe panourile solare sau ar putea ține bacteriile la distanță de echipamentele medicale.

Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

FOTO Ziua Mondială a Apei 2015: fotografii care te pun pe gânduri

Filtrul care transformă razele Soarelui în apă

spot_img

Ultimele știri