Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

O treime din copiii de opt ani sunt supraponderali

copil obezPrevalența obezității este semnificativ mai mare în mediul urban față de mediul rural și cel semi-urban și de aproape de două ori mai mare la băieții de 8 ani din România față de fetele cu aceeasi vârstă, potrivit studiului realizat de către Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică în cadrul proiectului coordonat de Organizația Mondială a Sănătății, European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI).

Obezitatea copiilor este o problemă importantă de sănătate, iar prevalența ei este în creștere în întreaga lume, cu o tendință alarmantă pentru Europa. Consecințele  supraponderalității în timpul copilăriei constau în boli cardiovasculare și diabet de tip II, probleme ortopedice și tulburări mintale, rezultate slabe la școală și de o scădere a stimei față de sine. Prevalența obezității s-a triplat în 2010 față de anul 1980 (OMS). Din această cauză, Romania si-a exprimat disponibilitatea de a participa la proiectul OMS”, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu

Prevalența suprapoderalității (inclusiv obezitatea) la copiii de 8 ani din România este de 26,75%, iar prevalența obezității este de 11,6%. La nivel European, prevalența supraponderalității (inclusiv obezitatea) la grupa de vârstă de 8 ani conform raportului primei runde a studiului COSIa variat între 19,3% si 49% la băieti și 18,4% – 42,5% la fete.

Prevalența supraponderalității și obezității la băieți (29,8%) este cu 6,1% mai mare decât la fete (23,7%). Prevalența obezității la băieții de 8 ani din România (15,03 %) este cu 6,79 % mai mare față de prevalența obezității la fetele de aceeași vârstă (8,24 %).

Conform raportului primei runde a studiului COSI, prevalența excesului de greutate în Europa (inclusiv obezitatea) la grupa de vârstă de 8 ani a variat între 22,1% (Belgia) si 49% (Italia) la băieti, iar la fete între 22,7% (Belgia) si 42,5% (Italia). Prevalenta obezitătii se înscrie între următoarele limite: 7,5% (Norvegia) – 26,6% (Italia) la băieti si 6% (Norvegia) – 17,3% Italia.

În funcție demediul de rezidență, prevalența supraponderalității și obezității la nivel national este de 31,6% în mediul urban și 21,7% în mediul rural. Cea mai ridicată prevalență a obezității la copiii de 8 ani din România s-a înregistrat în mediul urban (13,15 %), urmată de cea din mediul rural (10,18 %) și semi-urban (9,85 %).

5% dintre copiii incluși în studiu sunt subnutriți

În ceea ce privește distribuția stării de nutriție pe sexe, la nivel national, aproximativ 5% dintre fete și acelasi procent dintre băieți au subnutriție, iar subnutitie severă prezintă aprox 1%. Procentul de fete normoponderale (71,1%) este cu 5,9% mai mare față de procentul de băieți normoponderali (65,2%).

Prevalența subnutriției severe nu diferă semnificativ în funcție de gradul de urbanizare. Prevalența subnutriției este mai mare în mediul rural (6,1%) față de mediul urban (4,2%) și mediul semi-urban (3,8%). Cea mai mare parte dintre copiii incluși în studiu sunt normoponderali indiferent de mediul lor de rezidență (mediul urban – 64,2%, semi-urban – 71,2%, rural – 72,2%).

Prevalența subnutriției (inclusiv cea severă) în țările participante la prima rundă este în general sub 2,5%. Valori mai mari s-au înregistrat în Bulgaria si Cehia (3,2%).

spot_img

Ultimele știri