O treime din copiii de opt ani sunt supraponderali

in Studii 23 September 2014 790 Views

copil obezPrevalen╚Ťa obezit─â╚Ťii este semnificativ mai mare ├«n mediul urban fa╚Ť─â de mediul rural ╚Öi cel semi-urban ╚Öi de aproape de dou─â ori mai mare la b─âie╚Ťii de 8 ani din Rom├ónia fa╚Ť─â de fetele cu aceeasi v├órst─â, potrivit studiului realizat de c─âtre Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii, prin Institutul Na╚Ťional de S─ân─âtate Public─â ├«n cadrul proiectului coordonat de Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii, European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI).

Obezitatea copiilor este o problem─â important─â de s─ân─âtate, iar prevalen╚Ťa ei este ├«n cre╚Ötere ├«n ├«ntreaga lume, cu o tendin╚Ť─â alarmant─â pentru Europa. Consecin╚Ťele┬á supraponderalit─â╚Ťii ├«n timpul copil─âriei constau ├«n boli cardiovasculare ╚Öi diabet de tip II, probleme ortopedice ╚Öi tulbur─âri mintale, rezultate slabe la ╚Öcoal─â ╚Öi de o sc─âdere a stimei fa╚Ť─â de sine. Prevalen╚Ťa obezit─â╚Ťii s-a triplat ├«n 2010 fa╚Ť─â de anul 1980 (OMS). Din aceast─â cauz─â, Romania si-a exprimat disponibilitatea de a participa la proiectul OMSÔÇŁ, a declarat ministrul S─ân─ât─â╚Ťii, Nicolae B─ânicioiu

Prevalen╚Ťa suprapoderalit─â╚Ťii (inclusiv obezitatea) la copiii de 8 ani din Rom├ónia este de 26,75%, iar prevalen╚Ťa obezit─â╚Ťii este de 11,6%. La nivel European, prevalen╚Ťa supraponderalit─â╚Ťii (inclusiv obezitatea) la grupa de v├órst─â de 8 ani conform raportului primei runde a studiului COSIa variat ├«ntre 19,3% si 49% la b─âieti ╚Öi 18,4% – 42,5% la fete.

Prevalen╚Ťa supraponderalit─â╚Ťii ╚Öi obezit─â╚Ťii la b─âie╚Ťi (29,8%) este cu 6,1% mai mare dec├ót la fete (23,7%). Prevalen╚Ťa obezit─â╚Ťii la b─âie╚Ťii de 8 ani din Rom├ónia (15,03 %) este cu 6,79 % mai mare fa╚Ť─â de prevalen╚Ťa obezit─â╚Ťii la fetele de aceea╚Öi v├órst─â (8,24 %).

Conform raportului primei runde a studiului COSI, prevalen╚Ťa excesului de greutate ├«n Europa (inclusiv obezitatea) la grupa de v├órst─â de 8 ani a variat ├«ntre 22,1% (Belgia) si 49% (Italia) la b─âieti, iar la fete ├«ntre 22,7% (Belgia) si 42,5% (Italia). Prevalenta obezit─âtii se ├«nscrie ├«ntre urm─âtoarele limite: 7,5% (Norvegia) ÔÇô 26,6% (Italia) la b─âieti si 6% (Norvegia) ÔÇô 17,3% Italia.

├Än func╚Ťie demediul de reziden╚Ť─â, prevalen╚Ťa supraponderalit─â╚Ťii ╚Öi obezit─â╚Ťii la nivel national este de 31,6% ├«n mediul urban ╚Öi 21,7% ├«n mediul rural. Cea mai ridicat─â prevalen╚Ť─â a obezit─â╚Ťii la copiii de 8 ani din Rom├ónia s-a ├«nregistrat ├«n mediul urban (13,15 %), urmat─â de cea din mediul rural (10,18 %) ╚Öi semi-urban (9,85 %).

5% dintre copiii inclu╚Öi ├«n studiu sunt subnutri╚Ťi

├Än ceea ce prive╚Öte distribu╚Ťia st─ârii de nutri╚Ťie pe sexe, la nivel national, aproximativ 5% dintre fete ╚Öi acelasi procent dintre b─âie╚Ťi au subnutri╚Ťie, iar subnutitie sever─â prezint─â aprox 1%. Procentul de fete normoponderale (71,1%) este cu 5,9% mai mare fa╚Ť─â de procentul de b─âie╚Ťi normoponderali (65,2%).

Prevalen╚Ťa subnutri╚Ťiei severe nu difer─â semnificativ ├«n func╚Ťie de gradul de urbanizare. Prevalen╚Ťa subnutri╚Ťiei este mai mare ├«n mediul rural (6,1%) fa╚Ť─â de mediul urban (4,2%) ╚Öi mediul semi-urban (3,8%). Cea mai mare parte dintre copiii inclu╚Öi ├«n studiu sunt normoponderali indiferent de mediul lor de reziden╚Ť─â (mediul urban ÔÇô 64,2%, semi-urban ÔÇô 71,2%, rural ÔÇô 72,2%).

Prevalen╚Ťa subnutri╚Ťiei (inclusiv cea sever─â) ├«n ╚Ť─ârile participante la prima rund─â este ├«n general sub 2,5%. Valori mai mari s-au ├«nregistrat ├«n Bulgaria si Cehia (3,2%).

Comentarii

comentarii