IRENA: O treime din energia lumii vine din surse regenerabile

in Energie 7 April 2019 267 Views

O treime din energia electric─â generat─â la nivel global provine din surse regenerabile, conform unui nou raport realizat de Agen╚Ťia Interna╚Ťional─â pentru Energie Regenerabil─â.

Noul raport arat─â cre╚Öteri impresionante ale gener─ârii energiei din surse solare ╚Öi eoliene. Asia a ├«nregistrat o cre╚Ötere de 11%, ├«n timp ce ├«n Africa, cre╚Öterea a fost de pu╚Ťin peste 8.4%.

Dou─â treimi din capacitatea energetic─â adaugat─â anul trecut a provenit din surse regenerabile.

ÔÇ×Prin argumentele sale economice conving─âtoare, energia regenerabil─â s-a impus ca tehnologia preferat─â pentru noua capacitate de generare a energiei.ÔÇŁ, a declarat Adnan Z. Amin, director IRENA.

Energia regenerabil─â a cunoscut o cre╚Ötere ├«n ultimii cinci ani, iar noul raport arat─â c─â aceast─â tendin╚Ť─â va continua ├«n viitor. ├Äns─â Amin a explicat c─â este nevoie de o cre╚Ötere ├«ntr-un ritm mai rapid dac─â vrem s─â ├«ndeplinim ╚Ťintele climatice globale.

Giganţi din energie au cheltuit 1 miliard de dolari pentru lobby împotriva angajamentelor COP21

Noua tehnologie a permis cre╚Öterea accesibilit─â╚Ťii surselor regenerabile de energie. Energia eolian─â a cunoscut o cre╚Ötere de aproximativ 49 GW, ├«n timp ce energia solar─â a crescut cu 94 GW.

Hidroenergia rămâne cea mai mare sursă de energia regenerabilă, însă creșterea sa a încetinit în ultimii ani. Alte surse notabile includ bioenergia, care a cunoscut o creștere în China și Marea Britanie, și energia geotermală, care a crescut în Turcia, Indonezia și SUA.

Lu├ónd ├«n considerare rata de cre╚Ötere rapid─â, ecologi╚Ötii sper─â c─â tendin╚Ťa va continua ├«n urm─âtoarele decenii.

Cu toate acestea, principalele 10 pie╚Ťe de energie regenerabil─â au ├«nregistrat o sc─âdere a activit─â╚Ťii, iar guvernele ╚Öi juc─âtorii din industrie r─âm├ón rezerva╚Ťi ├«n contextul instabilit─â╚Ťii geopolitice continue, potrivit clasamentului bianual EY al celor mai atractive 40 de pie┼úe din lume pentru investi┼úii ├«n energie regenerabil─â(RECAI) publicat la sf├ór╚Öitul anului trecut.

Comentarii

comentarii