O treime din păsările de pe continentul european sunt pe cale de dispariție

in Biodiversitate, Studii 18 May 2015 516 Views

O treime din păsările din Europa sunt pe cale de dispariție, potrivit unui nou raport privind situația mediului de pe continent, citat de The Guardian. Potrivit sursei, acesta este cel mai detaliat raport întocmit până acum cu privire la situația habitatelor și a animalelor de pe teritoriul Europei.

Turtle doves courtship in Norfolk, UK

Raportul trage un semnal de alarmă în privința numărului păsărilor. Începând din 1980, numărul turturelelor a scăzut cu 90%, de exemplu, iar cel al ciocârliilor s-a redus cu 50%. De asemenea, mai mult de trei sferturi din cele 800 de habitate naturale se află într-o stare proastă. Comparativ cu situația descrisă în raportul din 2006 situația s-a înrăutățit.

“Raportul arată clar că fauna sălbatică și habitatele naturale din Europa se află în criză. Habitatele se află într-o moarte lentă, iar capitalul natural este pus sub o presiune enormă de politicile agricole și de utilizarea nesustenabilă a terenurilor”, a declarat Andreas Baumueller, conducătorul deparatamentului de resurse naturale al WWF Europa.

Cu toate acestea, raportul are și o parte optimisă în care se precizează că, datorită proiectelor demarate de UE pentru protecția păsărilor, s-au înregistrat unele semnale pozitive în privința unor specii aflate pe cale de dispariție, așa cum este cazul numărului vulturilor bărboși.

Un oficial al Comisiei Europene a comentat situația spunând că raportul evidențiază eficacitatea Directivelor Păsări și Habitate și, de asemenea, ilustrează că există încă multe lucruri de făcut. Potrivit The Guardian, raportul urmează să fie publicat oficial în cursul acestui an.

Citește și:

Oprește barbaria, salvează ciocârlia! Petiție pentru oprirea masacrului păsărilor din țară

Fotograful oficial al acvilelor și lopătarilor sau viața printre păsări

FOTO Povestea Deltei Văcărești, în imagini

Comentarii

comentarii