O treime dintre plantele ameninţate cu dispariţia nu pot fi salvate prin conservarea în bănci de seminţe (studiu)

in Biodiversitate 6 November 2018 54 Views

├Äntr-o lucrare publicat─â ├«n jurnalul Nature Plants, cercet─âtorii de la Royal Botanic Gardens din Kew, Marea Britanie, detaliaz─â pentru prima dat─â amploarea speciilor de plante amenin╚Ťate cu dispari╚Ťia care nu pot fi conservate ├«n b─âncile de semin╚Ťe.

Potrivit estim─ârilor, 36% dintre speciile expuse celui mai mare risc de extinc┼úie produc ”semin┼úe recalcitrante”, care nu pot supravie┼úui procesului de uscare ┼či nu pot fi ├«nghe┼úate. Prin urmare, ele nu pot fi conservate ├«n b─ânci de semin┼úe, se arat─â ├«n studiul publicat ├«n jurnalul Nature Plants.

Peste un sfert (27%) dintre speciile periclitate produc semin┼úe care nu pot fi conservate ├«n b─ânci de semin┼úe, al─âturi de 35% dintre plantele considerate ”vulnerabile” extinc┼úiei.

Aceasta este o problemă care afectează în special copacii, 33% dintre speciile de arbori la nivel mondial producând seminţe care nu supravieţuiesc procesului de uscare, sugerează studiul.

P├ón─â la o jum─âtate dintre speciile de copaci din zonele umede, cum ar fi p─âdurile tropicale ┼či cele din regiunile ├«nalte ├«nconjurate de nori, ar putea s─â nu corespund─â conserv─ârii ├«n b─ânci de semin┼úe.

Seedballs, bilu╚Ťe cu semin╚Ťe care pot supravie╚Ťui pe terenuri aride

├Än prezent, b─âncile de semin╚Ťe sunt modalitatea de conservare a plantelor ├«n afara habitatelor lor naturale, ├«n cadrul unui proces ce implic─â uscarea lor urmat─â de ├«nghe┼úarea la temperaturi de minus 20 de grade Celsius.┬á Banca de semin╚Ťe func╚Ťioneaz─â ca o “poli╚Ť─â de asigurare” ├«mpotriva extin╚Ťiei plantelor din lume – ├«n special pentru cele rare, endemice ╚Öi importante din punct de vedere economic – astfel ├«nc├ót acestea s─â poat─â fi protejate ╚Öi utilizate pentru viitor.

O strategie globală pentru conservarea plantelor a stabilit un obiectiv pentru conservarea a 75% dintre speciile ameninţate cu dispariţia în afara habitatelor naturale (ex situ) până în anul 2020, în centre precum banca de seminţe Millennium Seed Bank, situată în Wakehurst Place din Kew, Marea Britanie.

├Äns─â, pentru multe dintre plantele amenin┼úate cu dispari┼úia, b─âncile de semin┼úe conven┼úionale nu reprezint─â o solu┼úie salvatoare, ceea ce urgenteaz─â necesitatea investi┼úiilor ┼či cercet─ârilor pentru identificarea modalit─â┼úilor alternative optime pentru conservarea unora dintre cele mai periclitate specii din lume, au avertizat oamenii de ┼čtiin┼ú─â.

”Chiar dac─â pentru unele specii conservarea ├«n b─ânci de semin┼úe reprezint─â un succes, aceasta nu este adecvat─â pentru toate semin┼úele ┼či trebuie s─â investim ├«n alte modalit─â┼úi pentru protejarea semin┼úelor recalcitrante. Acest studiu demonstreaz─â necesitatea unui efort interna┼úional mai mare pentru ├«n┼úelegerea ┼či aplicarea tehnicilor alternative precum crioconservarea care de┼úine poten┼úialul de a conserva mult mai multe specii expuse extinc┼úiei”,┬áa declarat unul dintre autorii studiului, John Dickie, reprezentant al Millennium Seed Bank.

Un studiu realizat anul trecut de cercet─âtori de la Gr─âdina Botanic─â Regal─â din Kew a estimat c─â circa 8% dintre speciile de plante din lume produc semin┼úe care nu pot fi stocate ├«n b─ânci, printre acestea num─âr├óndu-se stejarul, castanul s─âlbatic ┼či cel comestibil, avocado sau arborele de cacao.

O alternativ─â la depozitarea tradi┼úional─â ├«n b─ânci de semin┼úe, metod─â ce poate fi de asemenea necorespunz─âtoare pentru semin┼úe care rezist─â proceselor de uscare ┼či ├«nghe┼úare, ├«ns─â nu supravie┼úuiesc dec├ót c├ó┼úiva ani, ar putea fi crioconservarea.

Aceast─â tehnic─â de conservare implic─â ├«ndep─ârtarea embrionului din s─âm├ón┼ú─â ┼či conservarea acestuia ├«n azot lichid, la temperaturi mult mai sc─âzute, de minus 196 de grade Celsius.

”Conservarea ex-situ a plantelor este mai important─â ca oric├ónd, iar ├«n condi┼úiile ├«nmul┼úirii amenin┼ú─ârilor la care sunt expuse popula┼úiile de plante, printre care se num─âr─â schimb─ârile climatice, conversia habitatului ┼či patogenii, trebuie s─â ne asigur─âm c─â facem tot ceea ce putem pentru a p─âstra cele mai importante ┼či amenin┼úate specii”, a mai spus John Dickie.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â avertizeaz─â de asemenea c─â ar fi ”├«ntruc├ótva naiv ┼či periculos” s─â se presupun─â c─â o conservare realizat─â ├«n afara habitatelor naturale reprezint─â o modalitate viabil─â de protejare a unui procent important al plantelor din zonele umede, conservarea p─âdurilor fiind singurul instrument fezabil pentru numeroase specii.

Comentarii

comentarii