O treime dintre siturile UNESCO, amenin╚Ťate de activit─â╚Ťi extractive

in Apa, Biodiversitate, Impact, Sol 5 October 2015 597 Views

70 din cele 229 de situri protejate de Conven╚Ťia UNESCO World Heritage sunt ├«n pericol de a fi distruse de exploat─âri miniere, de petrol ╚Öi de gaze, conform unui raport publicat recent de organiza╚Ťia World Wide Fund for Nature (WWF). Speciali╚Ötii avertizeaz─â c─â, odat─â cu pierderea biodiversit─â╚Ťii din aceste zone, se limiteaz─â ╚Öi posibilitatea comunit─â╚Ťilor locale de a-╚Öi asigura venituri pe termen lung, prin activit─â╚Ťi precum turismul.

10_05_wwf_situri_lead

Cele 229 de situri din Patrimoniului Mondial UNESCO ocup─â mai pu╚Ťin de 1% din suprafa╚Ťa P─âm├óntului, ├«ns─â sus╚Ťin via╚Ťa multor specii aflate pe cale de dispari╚Ťie, precum gorilele de munte, tigrii sumatrani, broa╚Ötele ╚Ťestoase gigant ╚Öi rinocerii albi. ├Än plus, parcurile naturale ca Marele Canion, Marea Barier─â de Corali sau Delta Okavango ad─âpostesc plante ╚Öi peisaje unice ├«n lume.

Cu toate acestea, 31% din siturile UNESCO risc─â s─â fie distruse de activit─â╚Ťile companiilor miniere ╚Öi a celor de petrol ╚Öi gaze, din datele prezentate de WWF ├«n raportul Safeguarding Outstanding Natural Value. Situa╚Ťia este ╚Öi mai ├«ngrijor─âtoare ├«n Africa, unde 61% dintre situri sunt amenin╚Ťate.

10_05_wwf_situri

Conform autorilor, motivul pentru care companiile ob╚Ťin concesii de exploatare ├«n astfel de zone este o insuficient─â analiz─â a impactului din partea autorit─â╚Ťilor locale. Orbite de profitul imediat pe care ├«l ob╚Ťin, acestea nu evalueaz─â efectele negative ale opera╚Ťiunilor asupra mediului ╚Öi asupra societ─â╚Ťii. Speciali╚Ötii WWF avertizeaz─â c─â activit─â╚Ťile industriale din zone protejate distrug peisajele ╚Öi biodiversitatea, ├«mpu╚Ťineaz─â resursele de ap─â ╚Öi afecteaz─â dezvoltarea socio-economic─â a comunit─â╚Ťilor locale, pe termen lung.

De cele mai multe ori, habitatul ofer─â comunit─â╚Ťilor hran─â ╚Öi ap─â, le fere╚Öte de inunda╚Ťii sau de alte dezastre produse de schimb─ârile climatice ╚Öi le ofer─â posibilitatea s─â ob╚Ťin─â venituri din turism. ├Än Slovenia, de exemplu, o re╚Ťea de pe╚Öteri a adus administra╚Ťiei locale venituri de aproape 13 milioane de euro ├«n 2011, ├«ntr-o ╚Ťar─â ├«n care venitul mediu pe economie este estimat la doar 4.000 de euro anual.

Se estimeaz─â c─â 93% dintre siturile UNESCO sunt folosite pentru activit─â╚Ťi turistice, c─â 91% asigur─â locuri de munc─â ╚Öi 84% contribuie la educa╚Ťia popula╚Ťiei.

Recomandarile WWF pentru investitori

Autorii studiului recomand─â investitorilor s─â verifice dac─â vreuna dintre companiile ├«n care planificau s─â investeasc─â inten╚Ťioneaz─â s─â exploateze situri protejate ╚Öi s─â ├«ncerce s─â conving─â managementul celor care deja o fac s─â renun╚Ťe treptat la opera╚Ťiunilor lor din aceste zone.

De asemenea, conform WWF, investitorii ar trebui s─â ├«╚Öi retrag─â investi╚Ťiile din companiile care nu ├«nregistreaz─â progrese ╚Öi s─â militeze pentru transparen╚Ť─â ├«n raportarea modului de folosire a investi╚Ťiilor.

 

Citește și:

├Änfiin╚Ťarea Parcului Natural V─âc─âre╚Öti, pe ultima sut─â de metri

VIDEO Gabriel Resources cheamă România la curtea de arbitraj a Băncii Mondiale în cazul Roșia Montană

Comentarii

comentarii