Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Oamenii de știință de la Stanford au creat un instrument care îmbunătățește pescuitul pentru a-l face mai eficient și durabil

În întreaga lume, flotele de pescuit aruncă foarte mult din prada pe care o prind, fie pentru că sunt specii nedorite, fie pentru că sunt specii protejate. Pentru a diminua risipa și pentru a face pescuitul mai eficient și mai sustenabil, oamenii de știință de la Stanford au creat un instrument care îmbunătățește această activitate.

Acest software utlizează date, hărți și observații prin satelit pentru a detecta cele mai abundente zone de pescuit.

Numit EcoCast, instrumentul experimental dezvoltat de cercetătorii de la Stanford și alte universități combină datele din satelit ale condițiilor oceanice, înregistrările observatorilor din domeniul pescuitului și datele de urmărire a speciilor pentru a identifica zilnic zonele ideale de pescuit. Atfel, companiile de pescuit pot ajusta ponderarea fiecărei specii pe măsură în funcție de datele primite pe întreg sezonul de pescuit. Acest lucru ajută pescarii să optimizeze recoltarea peștilor țintă, reducând în același timp riscul de capturare și ucidere accidentală a speciilor sensibile.

Rezultatele, publicate săptămâna aceasta în revista Science Advances, arată că acest tip de instrument și abordare dinamică de management poate fi de până la de 10 ori mai eficient pentru protejarea speciilor față stilurile de pescuit anterioare.

„EcoCast este deschide drumul spre o gestionare mai dinamică a resurselor marine”, a declarat co-autorul Larry Crowder, profesor de ecologie și conservare marină la stația Marine Hopkins din Stanford. „Punem informațiile direct în mâinile pescarilor și managerilor firmelor de pescuit”.

Foto: Drew Briscoe, Standford

Managerii de pescuit protejează în prezent speciile prin crearea de zone statice pe care pescarii trebuie să le evite. Cu toate acestea, aceste zone protejate nu reflectă natura dinamică a vieții oceanului, unde peștii protejați și alte creaturi migrează în mod regulat din zonele fără pescuit în plasele pescarilor.

„Pescarii vor fi dispuși să încerce acest lucru pentru că întotdeauna caută modalități de a face lucrurile în mod diferit și mai bine”, a declarat Gary Burke, un pescar de plutitor în California de Sud care a colaborat la cercetare. „Nu va fi perfect, pentru că este o predicție, dar ne oferă acces la informații pe care nu le-am avut înainte”.

EcoCast nu oferă pescarilor doar informații mai bune. De asemenea, informează oamenii de știință, managerii de resurse și cercetătorii care lucrează cu date importante pentru a promova practici mai durabile în domeniul pescuitului.

 

spot_img

Ultimele știri