Obama mentine reglementarile lui Bush privind ursii polari

in Biodiversitate 9 May 2009 145 Views

Administratia Obama a anuntat vineri ca mentine o reglementare din timul mandatului lui George Bush care slabeste protectia pentru habitatul inghetat al ursilor polari si subestimeaza legatura dintre statutul periclitat al speciei si schimbarile climatice, informeaza Reuters.

“Este o tragedie de mediu a epocii moderne sa vedem habitatul ursilor polari topindu-se si o specie iconica disparand”, a declarat seful Departamentului american de Interne, Ken Salazar. “Cea mai buna modalitate de protejare a ursilor polari in cadrul Actului Speciilor Protejate este sa implementam cu intelepciune actualul regulament, si nu sa il revocam, ceea ce ar crea confuzie”, a adaugat acesta.

Oamenii de stiinta ai guvernului vor continua sa monitorizeze situatia, a mai spus oficialul american. Acest lucru nu i-a calmat insa pe ecologistii care se opun reglementarii.

Ursii polari depind de gheata arctica intrucat este o platforma pentru vanarea focilor, principala lor prada. Doua treimi dintre ursii polari din lume – aproximativ 16.000 – ar putea disparea pana in 2050 daca previziunile privind gheata s-ar adeveri.

Fostul presedinte american George W. Bush a listat ursii polari ca specie periclitata pe 14 mai 2008, insa a elaborat o reglementare care exclude incalzirea globala de pe lista pericolelor pe care guvernul federal trebuie sa le aiba in vedere pentru protejarea ursilor polari.

Oficialii Serviciului american pentru Pescuit si Animale Salbatice, care administreaza lista speciilor in pericol, recunosc legatura intre emisiile de dioxid de carbon si incalzirea globala, insa sustin ca este imposibil sa legi o sursa specifica de poluare, precum o centrala pe carbune din Pennsylvania sau o fabrica de ciment din Georgia, de conditia unei anumite populatii de ursi polari.

Grupurile de mediu au criticat decizia adminstratiei. “Faptul ca actuala administratiei nu revoca legea inseamna continuarea mostenirii Bush de a ignora stiinta privind incalzirea globala si blocarea unor actiuni importante de protejare a ursilor polari”, a declarat Melanie Duchin, reprezentant Greenpeace.

Foto: Reuters

Comentarii

comentarii