Obama vrea aparate electrocasnice mai eficiente

in Strategii 6 February 2009 68 Views

Barack Obama a cerut Departamentului pentru Energie sa adopte standarde mai inalte de eficienta energetica pentru aparatele electrocasnice, informeaza Guardian.
Presedintele SUA a trimis o nota catre Departamentul pentru Energie in care a cerut ca noile standarde sa intre in vigoare chiar din august. Astfel, Barack Obama isi ia angajamentul pentru obtinerea unei economii “verzi”.

Primul val de standarde modificate va lua in calcul noua aparate electrocasnice, cum ar fi cuptoare, lampi, cuptoare cu microunde, masini de spalat vase si aparate de aer conditionat. Directiva se aplica la un total de aproximativ 30 de aparate electronice si electrocasnice.

„Masura va economisi banii consumatorilor, va da nastere inovatiilor si va economisi cantitati enorme de electricitate”, a spus presedintele.
Barack Obama a fost sustinut de Steven Chu, secretarul de stat pentru energie, care considera ca eficienta energetica joaca un rol crucial in reducerea efectului de sera.

Dorinta de eficienta energetica este vazuta drept inca un semn de distantare a lui Obama fata de politica de mediu a administratiei Bush, care a impiedicat in trecut astfel de masuri.

Obama a incercat in acelasi timp sa-si promoveze planul pentru salvarea economiei, spunand ca masurile al caror cost se apropie acum de 900 milioane de dolari vor contribui la dezvoltarea energiei curate si la slujbe bine platite in industria energiei solare si a celei eoliene.

Din cei 900 milioane de dolari ce trebuie aprobati de Congres, 30 milioane sunt pusi deoparte pentru masurile de eficienta energetica. Acestea vizeaza in special modernizarea cladirilor.

Nu este sigur daca directiva lui Obama va duce si la o revizuire sau chiar o inasprire a standadelor avute in vedere de catre Departamentul pentru Energie. Totusi presedindele a cerut adoptarea standardelor pentru aparatele care ar aduce economii substantiale pentru consumatori.

Potrivit Casei Albe, schimbarile vor genera economii la factura de curent a Americii in valoare de 500 milioane de dolari sau reducerea majora a cantitatii de emisii de la termocentralele din toata America.

Mai mult, administratia Obama a aratat ca va lua mult mai multe masuri pentru protectia mediului. Departamentul de Justitie a dat in judecata compania de electricitate din Kansas, Westar, pentru ca nu a instalat, conform legii, cele mai bune filtre la termocentrala pe baza de carbuni.

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) a notificat Westar ca incalca legile de protectie a mediului inca de acum cinci ani. Totusi, sub administratia Bush, APM a luat rareori masuri.

„Procesul face parte dintr-o initiativa nationala de stopare a poluarii ilegale provenite de la termocentrale”, au declarat reprezentantii Departamentul de Justitie.

Masura a alimentat asteptarile din alte termocentrale la procese similare.Congresul a cerut standarde mai inalte pentru produse electrocasnice ca centralele termice de apartament si frigiderele de aproape trei decenii, insa Departamentul pentru Energie a depasit de fiecare data termenele-limita pentru impunerea acestor standarde.

Comentarii

comentarii