Parlamentul European dezbate noile obiective pentru clim─â, pentru 2030

in Legislatie, Schimb─âri Climatice 6 October 2020 101 Views

Ast─âzi, eurodeputa╚Ťii vor dezbate propunerea Comisiei privind legea european─â a climei. Aceasta urm─âre╚Öte s─â transforme promisiunile politice potrivit c─ârora UE va atinge neutralitatea climatic─â p├ón─â ├«n 2050, ├«ntr-o obliga╚Ťie pentru a oferi cet─â╚Ťenilor ╚Öi ├«ntreprinderilor europene securitatea juridic─â ╚Öi previzibilitatea de care au nevoie pentru a planifica procesul de transformare.

├Än proiectul de raport, eurodeputa╚Ťii solicit─â o reducere a emisiilor cu 60% ├«n 2030, comparativ cu nivelul anului 1990. Ace╚Ötia insist─â asupra faptului c─â at├ót UE, c├ót ╚Öi toate statele membre trebuie s─â devin─â, ├«n mod individual, neutre din punct de vedere al impactului asupra climei p├ón─â ├«n 2050.

În urma deciziei Consiliului European (2019) de a aproba obiectivul privind neutralitatea climatică până în 2050, Comisia a propus, în martie 2020, legea europeană a climei, care ar introduce obligativitatea legală pentru ca UE să devină neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050. La 17 septembrie, Comisia a modificat propunerea în vederea includerii unui nou obiectiv de reducere a emisiilor pentru 2030.

După dezbaterea de azi, mâine va urma votul final.

Protest Greenpeace România, cu mesaje pentru europarlamentarii români

33 de europarlamentari români vor vota legea climei. Prin urmare, Greenpeace România a organizat, la începutul acestei luni, un protest în care 33 de activiști au transmit, timp de 33 de ore, neîntrerupt, mesaje nominale către aceștia.

Scopul a fost de a-i convinge pe cei 33 de europarlamentari cona╚Ťionali s─â voteze ├«mpotriva polu─ârii, a caniculei, secetei ╚Öi inunda╚Ťiilor, ├«mpotriva tuturor fenomenelor meteo extreme asociate schimb─ârilor climatice care afecteaz─â prezentul ╚Öi pericliteaz─â viitorul.

Mesajele ├«ndeamn─â la un vot responsabil climatic, respectiv pentru reducerea cu 65% a emisiilor de carbon p├ón─â ├«n 2030. Procentul este recomandat de oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â pentru a limita ├«nc─âlzirea global─â cu doar 1.5 C ╚Öi a combate astfel efectele dramatice ale schimb─ârilor climatice.

ÔÇ×Rom├ónia este ╚Öi va fi una dintre cele mai afectate ╚Ť─âri din Uniunea European─â c├ónd vine vorba de schimb─ârile climatice. ├Änregistr─âm una dintre cele mai severe secete din ultimele decenii, recoltele de porumb ╚Öi floarea soarelui sunt grav afectate. ├Än luna iunie, inunda╚Ťiile au f─âcut pr─âp─âd ├«n vestul ╚Ť─ârii, iar sudul Rom├óniei este ├«n plin proces de de╚Öertificare. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ne avertizeaz─â constant c─â aceste fenomene vor deveni din ce ├«n ce mai frecvente ╚Öi mai intense ├«n perioada urm─âtoare, dac─â nu facem ceva. Iar noi am ales s─â ac╚Ťion─âm. Cu aceast─â activitate, vrem s─â transmitem un mesaj foarte clar europarlamentarilor rom├óni – s─â voteze pentru o lege european─â a climei ambi╚Ťioas─â, s─â voteze pentru reducerea emisiilor cu efect de ser─â, pentru a evita colapsul spre care ne ├«ndrept─âm cu pa╚Öi repezi.┬á ╚śi, sigur, ├«ncuraj─âm pe toat─â lumea s─â le transmit─â europarlamentarilor mesaje prin care s─â le solicite acela╚Öi lucruÔÇŁ, a declarat Vlad C─âtun─â, coordonator campanii Clim─â ╚Öi Energie.

Citește și: 
Sondaj IRES: 9 din 10 români spun că schimbările climatice sunt reale

Comisia stabile╚Öte obiective mai ambi╚Ťioase ├«n materie de clim─â ╚Öi propune o reducere cu 55% a emisiilor p├ón─â ├«n 2030

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii