Obiectivele globale în domeniul energiei nu vor fi îndeplinite în ritmul actual

Țintele privind energia regenerabilă, eficiența energetică, accesul la electricitate și energie curată stabilite în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă nu vor fi atinse în ritmul actual, conform unui raport realizat de cinci agenții internaționale.

obiective energie electrica

Raportul realizat de Agenția Internațională pentru Energie (IEA), Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), Divizia de Statistică ONU (UNSD), Banca Mondială și Organizația Mondială a Sănătății (WHO) analizează țintele stabilite în cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG) pentru anul 2030. Acestea sunt creștea accesului la surse de energie, eficiență energetică, energie regenerabilă și acces la combustibili curați pentru gătit.

Raportul măsoară progresul global privind energia regenerabilă și eficiența energetică până în 2015 și accesul la electricitate și combustibili curați până în 2016.

„Progresul actual este insuficient pentru toate cele 4 obiective SDG7, care curpind accesul universal la electricitate, precum și accesul la combustibili și tehnologii curate pentru gătit, și cere o dublare a ratei de îmbunătățire a eficienței energetice, precum și o creștere substanțială a energiei regenerabile la nivel mondial.”

Accesul la electricitate

Un miliard de oameni, adică 13% din populația lumii, trăiește fără acces la electricitate, în special în Africa Subsahariană, Asia Centrală și de Sud. 87% dintre cei care trăiesc fără electricitate locuiesc în mediul rural.

Conform raportului, rata de acces a crescut începând cu 2010, în special în Bangladesh, Etiopia, Kenya și Tanzania, însă are nevoie în continuare de o creștere substanțială pentru a îndeplini obiectivul privind accesul internațional la electricitate până în 2030.

Riccardo Puliti de la World Bank a explicat că progresul poate fi posibil în doar câțiva ani cu ajutorul unor politici adecvate, a adoptării soluțiilor on-grid și off-grid, a structurilor de finanțare bine gândite și cu implicarea sectorului privat.

Acces la combustibili curați pentru gătit

3 miliarde de oameni, adică aproape 40% din populația lumii, nu are acces la combustibili și tehnologii curate pentru gătit, folosind în schimb combustibili dăunători pentru a-și prepara hrana. Poluarea aerului din gospodării, cauzată de arderea combustibililor din biomasă pentru gătit și încălzire, este responsabilă pentru 4 milioane de decese anual, punând la risc în special femeile și copiii.

carturesti.ro

Deși unele progrese au fost făcute în unele regiuni din Asia, accesul la combustibili curați pentru gătit este pe ultimul loc dintre cele patru obiective de energie.

Eficiență energetică

Produsul Intern Brut la nivel global a crescut aproape de două ori mai repede decât sursele de energie primară între 2010 și 2015. Intensitatea energetică la nivel global, care indică raportul dintre consumul de energie și produsul intern brut, a scăzut cu 2.8% în 2015. Media anuală de scădere a intensității energetice este de 2.2%.

Șase din cele douăzeci de țări care reprezintă 80% din energia primară totală și-au redus sursele de energie primară dar au înregistrat în continuare o creștere economică.

Energie Regenerabilă

În 2015, 17.5% din energia totală la nivel global venea din surse regenerabile. Conform politicilor actuale, procentul de energie regenerabilă utilizată va ajunge la 21%. Costurile pentru implementarea energiei solare și eoliene au scăzut semnificativ, permițându-le să concureze cu surse de energie convenționale în mai multe regiuni ale lumii.

Deși energia regenerabilă a înregistrat o creștere fără precedent, directorul general IRENA, Adnan Z. Amin, a explicat că este nevoie de măsuri mai ambițioase legate de implementarea energiei regenerabile pentru a îndeplini obiectivele climatice și de dezvoltare.

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă au fost stabilite în 2015 de către membrii ONU. Cele 17 obiective au ca scop promovarea acțiunii globale în trei arii de dezvoltare durabilă: economie, societate și mediu. Statele membre s-au angajat să elimine sărăcia și foametea, să combată inegalitățile și injustiția și să adopte măsuri active privind protecția mediului înconjurător până în 2030.

spot_img

Ultimele știri