The Ocean Cleanup, proiectul care susține curățarea oceanelor, a strâns 21,7 milioane de $

in Poluare 9 May 2017 160 Views

Fundația care deține proiectul The Ocean Cleanup a anunțat că a strâns din donații suma de 21,7 milioane de $, pentru prima operațiune de curățare a Oceanului Pacific. Acțiunea se va desfășura până la sfârșitul acestui. Sistemul folosește forța curenților oceanici pentru a deplasa gunoaiele într-un punct de unde vor putea fi colectate și apoi reciclate.

foto: heoceancleanup.com

Din 2013, de când a început campania de strângere de fonduri, The Ocean Cleanup a strâns de 31,5 milioane de dolari. Cu ajutorul acestor donații, fundația va avea resurselor necesare pentru a începe testarea la scară largă a tehnologiei de curățare a oceanelor. Primul experiment în Oceanul Pacific se va desfășura până la sfârșitul lui 2017.

Banii au fost donați de Marc Benioff, CEO-ul Salesforce, cunoscut pentru actele sale caritabile, și de soția acestuia, Lynne. Restul de donații au venit și din partea unei surse anonime, dar și de de la Julius Baer Foundation, Royal DSM și de la investitorul de origine germană Peter Thiel, cofondatorul PayPal.

„Misiunea noastră este să eliminăm plasticul din oceanele lumii, iar acest sprijin financiar reprezintă un salt major spre atingerea acestui scop. Datorită sprijinului generos venit din partea acestor finanțatori, ziua în care ne vom întoarce cu prima captură de plastic din largul oceanelor nu mai este atât de îndepărtată”, a declarat Boyan Slat, fondatorul și CEO-ul proiectului.

Anul trecut, sistemul de curățare a fost testat în Marea Nordului. Atunci a fost instalată o barieră de 100 de metri lungime va fi monitorizată îndeaproape prin senzori și camere video.

Potrivit celor care au dezvoltat tehnologia, perioada teoretică necesară curățării oceanului se va reduce de la milenii la ani.

The Ocean Cleanup a fost fondat în 2013 de Boyan Slat, care atunci avea 18 ani. În prezent, pentru proiect lucrează aproximativ 65 de ingineri și cercetători. Tehnologia consta în dezvoltarea unei rețele de bariere plutitoare, care acționează ca o linie de coastă artificială și care le va permite curenților oceanici să aducă plasticul într-un singur loc.

Comentarii

comentarii