Oceanele lumii, evaluate la 24 de trilioane de dolari

in Studii 28 April 2015 279 Views

Valoarea monetar─â a oceanelor lumii a fost estimat─â la 24 de trilioane de dolari ├«ntr-un┬ánou raport comandat de┬áWorld Wide Fund for Nature (WWF) ╚Öi care avertizeaz─â c─â pescuitul excesiv, poluarea ╚Öi schimb─ârile climatice pun o presiune f─âr─â precedent asupra ecosistemelor marine.┬áRaportul apreciaz─â c─â “bunurile ╚Öi servicii” anuale pe care oceanele le ofer─â, cum ar fi produsele alimentare, se ridic─â la 2,5 trilioane de dolari, potrivit edie.net.

ocean-nash-flickr

Aceast─â influen╚Ť─â economic─â ar face oceanele a ╚Öaptea cea mai mare economie din lume, de╚Öi autorii raportului spun c─â acest lucru este de fapt o subestimare deoarece nu ia ├«n considerare lucruri precum zonele petrolifere, energia eolian─â ╚Öi capacitatea acestora de a regla clima. Valoarea┬áeconomic─â actual─â a fost dat─â ├«n mare parte de pescuit, turism, c─âile navigabile ╚Öi protec╚Ťia de coast─â oferit─â de corali ╚Öi mangrove.

De asemenea, Oceanul Planetar absoarbe aproximativ 50% din dioxidul de carbon eliminat ├«n atmosfer─â de activitatea uman─â, proces care ├«i ├«nc─âlze╚Öte ╚Öi ├«i acidific─â apele. Ca o consecin╚Ť─â a acestui proces, dar ╚Öi a supraexploat─ârii, diversitatea biologic─â a oceanelor a sc─âzut cu 39% ├«ntre 1970 ╚Öi 2010, ├«n timp ce jum─âtate din corali din lume ╚Öi aproape o treime din iarba de mare au disp─ârut ├«n acest moment.

“Redresarea schimb─ârilor pe care le-am provocat va dura 10.000 ani. Actuala genera╚Ťie de oameni are un rol crucial ├«n definirea viitorului a 300 de genera╚Ťii”, a declarat H├Şegh-Guldberg, conduc─âtorul raportului. Pentru revigorarea oceanelor, raportul solicit─â o reducere drastica a emisiilor din zonele marine protejate cu cel pu╚Ťin 30% p├ón─â ├«n 2030 ╚Öi de ac╚Ťiuni mai consistente pentru combaterea pescuitului ilegal.

Citește și:

Adidas va produce echipamente sportive realizate din deșeurile de plastic din oceane

Aciditatea oceanelor, monitorizat─â ├«n premier─â cu ajutorul sateli╚Ťilor

Studiu: 8.8 milioane de tone de plastic în oceanele lumii

Organismele din oceane, la un pas de extinc╚Ťie ├«n mas─â

 

Comentarii

comentarii