Oceanele se sufoc─â: de patru ori mai multe ÔÇ×zone moarteÔÇŁ ├«n ultimii 50 de ani

in Poluare 10 January 2018 82 Views

Schimb─ârile climatice ╚Öi poluarea vor avea efecte devastatoare asupra vie╚Ťii marine. Din 1950 ╚Öi p├ón─â ├«n prezent, num─ârul zonelor lipsite de oxigen a crescut de patru ori, avertizeaz─â oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ├«ntr-un nou studiu.

oceanele se sufoca

via GO2NE

Fenomenul de dezoxigenare care duce la apari╚Ťia a╚Öa-numitelor ÔÇťzone moarteÔÇŁ este cauzat de ├«nc─âlzirea apelor, care nu mai pot p─âstra la fel de mult oxigen la temperaturi mai ridicate.

Zonele de coast─â sunt ╚Öi ele afectate din cauza activit─â╚Ťii umane. Num─ârul zonelor de coast─â cu nivele sc─âzute de oxigen a crescut de 10 ori ├«n ultimele cinci decenii, din cauza fertilizatorilor ╚Öi a de╚Öeurilor care sunt rev─ârsate ├«n ape.

Pericol de extinc╚Ťie ├«n mas─â pentru vie╚Ťuitoarele marine

Majoritatea animalelor marine nu pot tr─âi ├«n zone f─âr─â oxigen. F─âr─â m─âsuri drastice care s─â combat─â aceast─â problem─â, via╚Ťa din ocean este amenin╚Ťat─â cu extinc╚Ťia ├«n mas─â. Consecin╚Ťele ar fi extrem de grave pentru milioanele de oameni care tr─âiesc pe coaste ╚Öi depind de m─âri ╚Öi oceane pentru trai.

Denise Breitburg, coordonatoarea studiului, atrage aten╚Ťia asupra impactului pe care aceste transform─âri l-ar avea asupra mediului ╚Öi al umanit─â╚Ťii.

ÔÇťExtinc╚Ťiile majore petrecute de-a lungul istoriei p─âm├óntului au fost asociate cu clime calde ╚Öi oceane cu oxigen insuficient. Conform traiectoriei curente, ne ├«ndrept─âm ├«n acea direc╚Ťie. Dar consecin╚Ťele asupra oamenilor sunt at├ót de grave ├«nc├ót este greu de imaginat c─â vom ajunge at├ót de departe.ÔÇŁ

Oceanele hr─ânesc mai mult de 500 de milioane de oameni ╚Öi ofer─â locuri de munc─â pentru 350 de milioane de oameni, ├«n special ├«n ╚Ť─ârile mai s─ârace. ├Äns─â zonele moarte se extind pe l├óng─â coaste, ajung├ónd la un num─âr record de 500, fa╚Ť─â de 50 ├«nregistrate acum cinci decenii. Multe regiuni nu sunt monitorizate, ├«nsemn├ónd c─â adev─âratul num─âr ar putea fi mult mai ridicat.

Nivelul sc─âzut de oxigen are un impact ╚Öi asupra num─ârului microbilor, care se ├«nmul╚Ťesc rapid ├«n aceste zone ╚Öi produc o cantitate semnificativ─â de oxid de azot, care este de 300 de ori mai potent ca dioxidul de carbon.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â subliniaz─â importan╚Ťa interven╚Ťiei pe plan local ╚Öi global. Profesor Robert Diaz de la Institutul de ╚śtiin╚Ťe Marine din Virginia avertizeaz─â:

ÔÇťNicio alt─â variabil─â cu o importan╚Ť─â ecologic─â at├ót de mare pentru ecosistemele de coast─â nu a trecut prin asemenea schimb─âri drastice ├«ntr-o perioad─â a╚Öa scurt─â de timp din cauza activit─â╚Ťii umane. Dac─â nu po╚Ťi respira, nimic altceva nu mai conteaz─â.ÔÇŁ

Studiul a fost realizat de GO2NE (Global Ocean Oxygen Network), grup infiinţat de UNESCO în 2016.

Fundul m─ârilor se scufund─â din cauza schimb─ârilor climatice

Un alt efect al schimb─ârilor climatice observat recent de oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â este scufundarea fundului m─ârilor ╚Öi oceanelor sub greutatea tot mai mare a apelor. ├Äntre 1993 ╚Öi 2004, fundul oceanelor s-a scufundat cu aproximativ 0.1 mm pe an, sau 2.1 mm pe ├«ntreaga perioad─â.

Acest fenomen cauzeaz─â probleme sateli╚Ťilor care ├«ncearc─â s─â estimeze cre╚Öterea nivelului m─ârilor ╚Öi va deveni o problem─â tot mai mare pe m─âsur─â ce schimb─ârile climatice continu─â.

Acest efect are loc ├«n special ├«n emisfera sudic─â, ├«n timp ce ├«n emisfera nordic─â are loc fenomenul opus ÔÇô fundul m─ârii se ├«nal╚Ť─â pe m─âsur─â ce ghea╚Ťa se tope╚Öte.

Comentarii

comentarii