Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Oceanele se sufocă: de patru ori mai multe „zone moarte” în ultimii 50 de ani

Schimbările climatice și poluarea vor avea efecte devastatoare asupra vieții marine. Din 1950 și până în prezent, numărul zonelor lipsite de oxigen a crescut de patru ori, avertizează oamenii de știință într-un nou studiu.

oceanele se sufoca
via GO2NE

Fenomenul de dezoxigenare care duce la apariția așa-numitelor “zone moarte” este cauzat de încălzirea apelor, care nu mai pot păstra la fel de mult oxigen la temperaturi mai ridicate.

Zonele de coastă sunt și ele afectate din cauza activității umane. Numărul zonelor de coastă cu nivele scăzute de oxigen a crescut de 10 ori în ultimele cinci decenii, din cauza fertilizatorilor și a deșeurilor care sunt revărsate în ape.

Pericol de extincție în masă pentru viețuitoarele marine

Majoritatea animalelor marine nu pot trăi în zone fără oxigen. Fără măsuri drastice care să combată această problemă, viața din ocean este amenințată cu extincția în masă. Consecințele ar fi extrem de grave pentru milioanele de oameni care trăiesc pe coaste și depind de mări și oceane pentru trai.

Denise Breitburg, coordonatoarea studiului, atrage atenția asupra impactului pe care aceste transformări l-ar avea asupra mediului și al umanității.

“Extincțiile majore petrecute de-a lungul istoriei pământului au fost asociate cu clime calde și oceane cu oxigen insuficient. Conform traiectoriei curente, ne îndreptăm în acea direcție. Dar consecințele asupra oamenilor sunt atât de grave încât este greu de imaginat că vom ajunge atât de departe.”

Oceanele hrănesc mai mult de 500 de milioane de oameni și oferă locuri de muncă pentru 350 de milioane de oameni, în special în țările mai sărace. Însă zonele moarte se extind pe lângă coaste, ajungând la un număr record de 500, față de 50 înregistrate acum cinci decenii. Multe regiuni nu sunt monitorizate, însemnând că adevăratul număr ar putea fi mult mai ridicat.

Nivelul scăzut de oxigen are un impact și asupra numărului microbilor, care se înmulțesc rapid în aceste zone și produc o cantitate semnificativă de oxid de azot, care este de 300 de ori mai potent ca dioxidul de carbon.

Oamenii de știință subliniază importanța intervenției pe plan local și global. Profesor Robert Diaz de la Institutul de Științe Marine din Virginia avertizează:

“Nicio altă variabilă cu o importanță ecologică atât de mare pentru ecosistemele de coastă nu a trecut prin asemenea schimbări drastice într-o perioadă așa scurtă de timp din cauza activității umane. Dacă nu poți respira, nimic altceva nu mai contează.”

Studiul a fost realizat de GO2NE (Global Ocean Oxygen Network), grup infiinţat de UNESCO în 2016.

Fundul mărilor se scufundă din cauza schimbărilor climatice

Un alt efect al schimbărilor climatice observat recent de oamenii de știință este scufundarea fundului mărilor și oceanelor sub greutatea tot mai mare a apelor. Între 1993 și 2004, fundul oceanelor s-a scufundat cu aproximativ 0.1 mm pe an, sau 2.1 mm pe întreaga perioadă.

Acest fenomen cauzează probleme sateliților care încearcă să estimeze creșterea nivelului mărilor și va deveni o problemă tot mai mare pe măsură ce schimbările climatice continuă.

Acest efect are loc în special în emisfera sudică, în timp ce în emisfera nordică are loc fenomenul opus – fundul mării se înalță pe măsură ce gheața se topește.

spot_img

Ultimele știri