Oceanul Pacific a devenit atât de acid încât dizolvă carapacea crabilor

in Biodiversitate, Schimbări Climatice 31 January 2020 2,168 Views

Un studiu recent a descoperit că acidifierea oceanelor dizolvă scoicile de crabi din Oceanul Atlantic din zona de nord-vestul a SUA, potrivit Forbes. Studiul, publicat în revista Science of The Total Environment, a analizat crabii de Dungeness și a constatat că pH-ul scăzut al Oceanului Pacific determină corodarea cojilor de crab din această specie.

Pe măsură ce nivelurile de dioxid de carbon continuă să crească, acestea au un impact direct asupra acidității oceanului. Acest lucru se datorează faptului că oceanele absorb o cantitate semnificativă de dioxid de carbon din atmosferă. Probabil, aproximativ o treime din tot dioxidul de carbon eliberat în atmosferă din arderea combustibililor fosili este prins în oceanele lumii.

„Dacă crabii sunt deja afectați, trebuie să ne asigurăm că vom începe să acordăm mult mai multă atenție diverselor componente ale lanțului alimentar înainte de a fi prea târziu”, a declarat autorul principal Nina Bednarsek, om de știință principal.

Într-un rezumat foarte simplist, cu cât dioxidul de carbon este adăugat în ocean, cu atât mai mult se disociază dioxidul de carbon (CO2), lăsând carbon și oxigen. Carbonul se poate precipita în carbonat de calciu (CaCO3), dar cheia este ceea ce se întâmplă cu oxigenul. Oxigenul, acum O2, este acum instabil și alege un H+ gratuit. pH-ul este o măsură a cât de multe cationi H+ există, de aceea eliminarea acestora scade pH-ul. Cationul este un ion încărcat electric pozitiv, numele de cation provine de la comportarea lor în timpul unei electrolize, cationii se deplasează la catod (polul negativ). Cationii pot proveni din atomi sau molecule, care au devenit încărcați pozitivi prin cedare de sarcini negative (electroni), sau prin acceptare de protoni. (H+).

Astfel, concentrația crescută de dioxid de carbon din atmosferă scade direct pH-ul oceanului și îl face mai acid. Această aciditate crescută acționează pentru a dizolva carbonatul de calciu, „oasele” majorității organismelor din ocean. Organismele cu exoscheleturi (precum crabi) sunt în special afectaţi de apele mai acide, deoarece coaja lor de carbonat de calciu este în contact direct cu apa oceanică.

Un Ocean Pacific mai acid are un impact asupra funcțiilor vitale ale crabilor Dungeness, un fenomen despre care cercetătorii credeau că se va întâmpla abia peste cîteva decenii.

Aceste informații vor fi esențiale pentru a determina modul în care pescuitul din nord-vestul Pacificului se ocupă de industria crabului Dungeness și de industria pescuitului în general. Din păcate, singura modalitate de a reduce impactul acidifierii oceanelor este scăderea concentrației de CO2 în atmosferă.

 

Comentarii

comentarii