Activistul de mediu Octavian Berceanu, propus de USR șef al Gărzii Naționale de Mediu

Inginer silvic și cercetător în proiecte pentru gestionarea deșeurilor electrice și electronice, activistul de mediu Octavian Berceanu a fost votat joi seară de conducerea USR drept propunere pentru preluarea șefiei Gărzii Naționale de Mediu.

„Biroul Național (BN) al USR a decis, aseară, cine va fi noul comisar general al Gărzii Naționale de Mediu. Eu nu am strâns suficiente voturi în favoarea candidaturii mele, decizia majoritară fiindu-i favorabilă colegului Octavian Berceanu, căruia îi doresc succes și multă baftă în îndeplinirea uriașei responsabilități pe care și-a asumat-o”, a scris Mihai Goțiu pe Facebook.

Acesta a anunțat că a refuzat postul de președinte al Comisiei Naționale a României (CNR) pentru UNESCO, oferit de Dan Barna, motivând că vrea să rămână în zona activismului de mediu.

Octavian Berceanu, inginer silvic, a fost consilier general în CGMB București în precedentul mandat și consilier pe probleme de Mediu în Senat. Inginer silvic și, din 2015, cercetător în proiecte inovative europene pentru gestionarea deșeurilor electrice și electronice la o firmă privată, Berceanu este cunoscut pentru campaniile publice împotriva depozitelor ilegale de deșeuri, dar și cele pentru plantarea și protejarea pădurilor.

„Pasiunea mea este mediul, adică protejarea pădurilor, a aerului, a apelor și a calității vieții. Din 1999 conduc șantiere de reconstrucție ecologică, precum Copșa Mică. În ultimii 20 de ani am împădurit mii de hectare de terenuri defrișate, am organizat sute de acțiuni de prindere a celor care tăiau ilegal pădurile sau împușcau animalele pentru divertisment. Unul din proiectele mele este Pădurea București, prima pădure urbană născută după revoluție”, a transmis Berceanu pe site-ul USR.

Octavian Berceanu la o plantare în 2016

Din 2013 este implicat, sub diverse forme, în domeniul civic (din 2015 este consultant, colaborator și voluntar Greenpeace Romania).

Garda Națională de Mediu este o instituție-cheie în statul român, având atribuțiile de verificare și sancționare a încălcării legislației de mediu. Instituția a fost deseori criticată pentru incapacitatea de a stopa fenomenul depozitării și distrugerii ilegale de deșeuri, dar și al episoadelor repetate de poluare a aerului.

Citește și: 

Primele mașini confiscate pentru transport și depozitare ilegală de deșeuri din București

Garda Naţională de Mediu a dat cu 36,34% mai multe amenzi față de anul trecut

spot_img

Ultimele știri