Activistul de mediu Octavian Berceanu a fost numit șeful Gărzii Naționale de Mediu

Inginer silvic și cercetător în proiecte pentru gestionarea deșeurilor electrice și electronice, activistul de mediu Octavian Berceanu a fost numit comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naționale de Mediu. Acesta își dorește digitalizarea instituției pe care o conduce și înființarea Sistemului de Urmărire al Deșeurilor, similar sistemului SUMAL.

Octavian Berceanu a anunțat ieri vestea pe Facebook, alături de două mari obiective pe care și le propune:

  1. Digitalizarea Gărzii Naționale de Mediu, astfel încât să știm din două clicuri, de la simplu cetățean la ministru, cum au fost soluționate sesizările, unde sunt zonele cu depozitări frecvente ilegale de deșeuri, sau alte surse de poluare, sau factori de stres pentru ariile naturale protejate, faună, floră, ape și sol.
  2. Sistem de Urmărire al Deșeurilor (SUD), similar sistemului SUMAL pentru masă lemnoasă, astfel încât instituțiile statului să poată avea în timp real cantitățile de deșeuri transportate, traseul mijloacelor de transport al deșeurilor, cantitățile sortate, reciclate, depozitate sau incinerate pe categorii de deșeuri, volume și cantități.

„Fără un Sistem de Urmărire al Deșeurilor economia neagră, subterană a deșeurilor nu poate fi scoasă la lumină, nu va exista presiune pentru colectarea selectivă la nivelul primăriilor, DNA-ul nu va putea combate infracționalitatea mare, iar noi, cetățenii, nu vom putea afla niciodată dacă un camion cu deșeuri transportă legal sau ilegal deșeuri, așa cum funcționează Inspectorul Pădurii pentru masă lemnoasă”, a explicat acesta.

Octavian Berceanu, inginer silvic, a fost consilier general în CGMB București în precedentul mandat și consilier pe probleme de Mediu în Senat. Inginer silvic și, din 2015, cercetător în proiecte inovative europene pentru gestionarea deșeurilor electrice și electronice la o firmă privată, Berceanu este cunoscut pentru campaniile publice împotriva depozitelor ilegale de deșeuri, dar și cele pentru plantarea și protejarea pădurilor.

„Pasiunea mea este mediul, adică protejarea pădurilor, a aerului, a apelor și a calității vieții. Din 1999 conduc șantiere de reconstrucție ecologică, precum Copșa Mică. În ultimii 20 de ani am împădurit mii de hectare de terenuri defrișate, am organizat sute de acțiuni de prindere a celor care tăiau ilegal pădurile sau împușcau animalele pentru divertisment. Unul din proiectele mele este Pădurea București, prima pădure urbană născută după revoluție”, a transmis Berceanu pe site-ul USR.

Din 2013 este implicat, sub diverse forme, în domeniul civic (din 2015 este consultant, colaborator și voluntar Greenpeace Romania).

Garda Națională de Mediu este o instituție-cheie în statul român, având atribuțiile de verificare și sancționare a încălcării legislației de mediu. Instituția a fost deseori criticată pentru incapacitatea de a stopa fenomenul depozitării și distrugerii ilegale de deșeuri, dar și al episoadelor repetate de poluare a aerului.

Citește și: 

Primele mașini confiscate pentru transport și depozitare ilegală de deșeuri din București

Garda Naţională de Mediu a dat cu 36,34% mai multe amenzi față de anul trecut

spot_img

Ultimele știri