Decizie istoric─â: O curte din Haga oblig─â guvernul olandez s─â reduc─â emisiile de carbon

in Legislatie, Poluare 12 October 2018 58 Views

O curte din Haga a aprobat o ordine juridic─â f─âr─â precedent, care cere guvernului olandez s─â reduc─â emisiile de carbon cu cel pu╚Ťin 25% p├ón─â ├«n 2020, fa╚Ť─â de nivelurile din 1990. Guvernul olandez propusese o ╚Ťint─â de 17%.

Decizia a fost luat─â la o zi dup─â publicarea raportului IPCC privind schimb─ârile climatice, care subliniaz─â nevoia unor schimb─âri f─âr─â precedent ├«n toate aspectele societ─â╚Ťii, precum ╚Öi importan╚Ťa reducerii rapide ╚Öi substan╚Ťiale a emisiilor de CO2.

ÔÇ×Schimb─ârile climatice sunt un pericol grav. Orice am├ónare a reducerilor de emisii exacerbeaz─â riscurile schimb─ârilor climatice. Guvernul olandez nu se poate ascunde ├«n spatele emisiilor altor ╚Ť─âri. Are o datorie independent─â de a reduce emisiile propriului s─âu teritoriu.ÔÇŁ, a declarat judec─âtorul Tan de Sonnaville.

Marjan Minnesma, directoarea organiza╚Ťiei Urgenda, care a adus cazul ├«n instan╚Ť─â, a cerut liderilor politici s─â ├«nceap─â s─â lupte ├«mpotriva schimb─ârilor climatice, mai degrab─â dec├ót ├«mpotriva ac╚Ťiunilor judiciare.

ÔÇ×Raportul special IPCC subliniaz─â nevoia de a reduce emisiile mult mai rapid. Guvernul olandez ╚Ötie c─â noi, ca ╚Ťar─â joas─â, suntem ├«n prima linie c├ónd vine vorba de schimb─ârile climatice. Propriile noastre agen╚Ťii guvernamentale au ajuns recent la concluzia c─â ├«n cel mai r─âu caz, nivelul m─ârii ar putea cre╚Öte cu 2.5-3 metri p├ón─â la sf├ór╚Öitul acestui secol. Decizia cur╚Ťii de apel d─â un avertisment guvernelor. Trebuie s─â ac╚Ťioneze acum, sau vor fi trase la r─âspundere.ÔÇŁ, a declarat Minnesma.

Jesse Klaver, lider al Partidului Verzilor din Olanda, a declarat pentru The Guardian că decizia este o știre istorică.

ÔÇ×Guvernele nu mai pot face promisiuni pe care nu le pot ╚Ťine. ╚Ü─ârile au o obliga╚Ťie s─â-╚Öi protejeze cet─â╚Ťenii ├«mpotriva schimb─ârilor climatice. De aceea, acest proces este relevant pentru toate ╚Ť─ârile.ÔÇŁ

Guvernul olandez are op╚Ťiunea de a face apel la curtea suprem─â a Olandei, sau s─â creeze o strategie pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser─â. Olanda ar trebui s─â reduc─â ├«n decursul unui an aproape dublul cantit─â╚Ťii de emisii reduse din 1990 ╚Öi p├ón─â ├«n prezent.

Se a╚Öteapt─â ca guvernul olandez s─â fac─â apel, ├«ns─â ╚Öansele de c├ó╚Ötig sunt mici, lu├ónd ├«n considerare natura conservatoare a celor dou─â cur╚Ťi de la Haga care sus╚Ťin organiza╚Ťia Urgenda. 886 de cet─â╚Ťeni particip─â, de asemenea, ca p─âr╚Ťi litigante.

Green Report Shop Transport ECO

Dennis van Berkel, consilier juridic pentru Urgenda, a declarat pentru The Guardian c─â decizia are consecin╚Ťe pentru toate guvernele lumii.

ÔÇ×Ar trebui s─â priveasc─â cu aten╚Ťie ╚Öi s─â realizeze c─â nu ac╚Ťioneaz─â ├«n interesul propriilor ╚Ť─âri. Prin am├ónarea m─âsurilor ╚Öi f─âr─â s─â le ridice la cel mai ├«nalt nivel ÔÇô ├«ncalc─â drepturile popoarelor lor.ÔÇŁ

Administra╚Ťia actual─â ╚Öi-a luat angajamentul de a reduce emisiile cu 49% p├ón─â ├«n 2030, dar ├«n aproape trei decenii, ╚Ťara a redus emisiile cu doar 13%. Din 2012, acest procent a r─âmas aproape neschimbat.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii