Olanda va interzice utilizarea telefoanelor de c─âtre cei care merg pe biciclete

in EcoLIFESTYLE 12 October 2018 169 Views

├Äncep├ónd cu iulie 2019, persoanele care merg pe biciclet─â ├«n Olanda nu vor mai putea folosi telefoanele mobile, dec├ót ├«n modul ÔÇ×hands freeÔÇŁ.

Olanda va interzice utilizarea telefoanelor de c─âtre cei care merg pe biciclete

├Än ╚Ťara unde sunt mai multe biciclete dec├ót oameni (22,5 milioane, fa╚Ť─â de 17 milioane) interdic╚Ťia din 2002 de a utiliza telefonul mobil la volan va fi extins─â la ÔÇ×├«n timp ce persoana conduce orice tip de vehicul (inclusiv biciclete)ÔÇŁ.

Ministrul Transporturilor din Olanda, Cora van Nieuwenhuizen, a declarat că legea era necesară, din moment ce social media și internetul nelimitat au schimbat felul și timpul în care oamenii își folosesc telefoanele mobile.

Bicicli╚Ötii au fost exclu╚Öi, ini╚Ťial, din lege pentru c─â viteza cu care circulau era foarte mic─â, a explicat acesta. ├Äns─â bicicletele electrice au crescut aceast─â vitez─â, iar cei 35.400 de kilometri de piste pentru cicli╚Öti s-au aglomerat.

ÔÇ×Dar, de fapt, utilizarea telefonului este la fel de periculoas─â cum e ╚Öi la volan. Atunci c├ónd e╚Öti pe ╚Öosea ar trebui s─â acorzi toat─â aten╚Ťia mersului ╚Öi s─â nu faci absolut nimic pe telefonÔÇŁ, a mai spus Van Nieuwenhuizen.

├Än Olanda, aproape un sfert din popula╚Ťie merge cu bicicleta ├«n fiecare zi, iar mersul pe astfel de mijloace de transport a crescut cu 12% din 2005. Acum, un olandez merge ├«n medie 965 de kilometri pe an, ├«n 250 ÔÇô 300 de ture.

Olanda va interzice utilizarea telefoanelor de c─âtre cei care merg pe biciclete

Chiar dac─â cercet─ârile efectuate nu au ar─âtat o cre╚Ötere a num─ârului de bicicli╚Öti care au avut nevoie de ├«ngrijiri medicale ├«n urma unui accident ├«n care a fost implicat ╚Öi un telefon mobil, accidentele mai pu╚Ťin grave au devenit foarte dese.

Unul din cinci accidente ├«n care au fost implicate persoane ├«ntre 12 ╚Öi 25 de ani au fost cauzate de utilizarea telefonului. 206 bicicli╚Öti au murit ├«n accidente ├«n trafic ├«n 2017, cu 17 mai mul╚Ťi dec├ót anul anterior.

Un sondaj de opinie a ar─âtat c─â 75% dintre olandezi cred c─â utilizarea telefonului ├«n mod activ (vorbitul, scrisul, jocurile, desc─ârcarea melodiilor, postarea pe social media sau utilizarea altor aplica╚Ťii) ar trebui interzis─â. Cei mai mul╚Ťi au m─ârturisit c─â au asistat la situa╚Ťii foarte periculoase ├«n care au fost implica╚Ťi bicicli╚Öti care st─âteau pe telefon.

Unul dintre cei mai ferici╚Ťi olandezi de noua reglementare este Michael Kulkens, tat─âl unui b─âiat de 13 ani care a fost ucis ├«ntr-un accident pentru c─â, ├«n timp ce era pe biciclet─â, crea o list─â de melodii pentru ziua surorii lui. Kulkens a creat chiar ╚Öi o campanie ├«n acest sens.

Comentarii

comentarii