Olandezii scot pe piața o turbină eoliană urbană

in Energie 2 June 2014 626 Views

Firma olandeză Arhimede a proiectat o turbină eoliană care poate fi folosită în aglomerările urbane fără a deranja sau prezenta vreun pericol pentru locuitori. Inspirată de forma cochiliei melcului Nautilius, turbina eoliană urbana Liam F1 este extrem de silențioasă și eficientă.

Reprezentanții Arhimede susțin că turbina poate genera 80% din randamentul maxim posibil de energie, ceea ce reprezintă un salt ținând cont de randamentele actuale cuprinse între 25% și 50%.

Liam F1 generează în medie 1.500 de kWh pe an la o viteză a vântului de 5 m/s, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din consumul de energie al unei gospodarii comune”, spun reprezentanții companiei.

De asemenea, compania a anunța că a înregistrat peste 7.000 de comenzi din 14 țări. Prețul unei turbine pornește de la 3.999 de euro, echivalentul a 5.450 de dolari.

Comentând numărul mare de comezi și prețurile de pornire, publicația americană PSFK spune că ar fi mai intelep pentru cei care vor să mai comande să aștepte să vadă dacă aceasta poate să onoreze comenzile de până acum.

Dacă își respectă cuvântul, atunci instalația ar trebui să devină un lucru extreme de comun în următorii ani. Combinată cu o instalație fotovoltaică acesta ar putea asigura în totalitate energie electrică necesară”, spun editorii PSFK.

Comentarii

comentarii