Olimpiada de vară ar putea deveni o amintire. Cauza: schimbările climatice

in Poluare 18 August 2016 369 Views

În 2085, temperaturile prea mari nu vor mai permite multor orașe să organizeze jocurile olimpice de vară. Avertismentul vine din partea unor cercetători americani, citați de Berkeley News.

olimpiada de vara schimbari climatice

Cercetătorii de la Universitatea din California au încercat să afle cum vor influența condițiile meteo desfășurarea competiției create în 1896. Au ținut cont de temperaturi, umiditate, radiația termică și vânt. Au analizat doar orașele cu peste 600.000 de locuitori, o condiție ce trebuie îndeplinită pentru a găzdui olimpiada.

Concluzia la care au ajuns este că nu multe orașe își vor mai putea asuma organizarea jocurilor olimpice de vară:

„Dacă vei cheltui miliarde de dolari pentru a găzdui un eveniment, vei vrea să te asiguri că nu vei fi nevoit să anulezi în ultimul moment.” Este declarația făcută de Kirk Smith, unul dintre autorii studiului, pentru Reuters.

Tot mai puține orașe potrivite pentru olimpiada de vară

Experții au descoperit că, peste 70 de ani, doar 8 orașe din emisfera nordică vor mai putea organiza olimpiada de vară fără riscuri. Au exclus însă din concluzie Europa de Vest. Printre cele 8 orașe, se numără St. Petersburg (Russia), Riga (Letonia), Bishkek (Kyrgyzstan), Ulaanbaatar (Mongolia) și 3 orașe din America de Nord.

În Europa de Vest, vor exista 25 de orașe care s-ar putea califica pentru organizarea jocurilor olimpice în 2085. Istanbul, Madrid, Roma, Paris și Budapesta, candidatele pentru 2020 și 2024, nu se află pe listă.

Situația va fi mai îngrijorătoare în secolul viitor. Doar 4 orașe vor fi suficient de răcoroase pentru a găzdui olimpiada de vară. Vorbim despre Belfast și Dublin (Irlanda), respectiv Edinburgh și Glasgow (Scoția).

„Schimbările climatice ne vor forța să ne schimbăm obiceiurile”, a mai avertizat Kirk Smith. Cercetătorul crede că practicarea unor sporturi ca fotbalul sau alergatul vor fi o provocare și pentru cetățeni.

Comentarii

comentarii