Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

OMM, la COP24: combaterea schimbărilor climatice ar salva cel puțin un milion de vieți pe an

Organizația Mondială a Sănătății (OMM) a declarat în cadrul summitului climatic din Polonia că măsurile de combatere a schimbărilor climatice ar salva cel puțin un milion de vieți pe an, fiind un imperativ moral.

Pe lângă încetinirea încălzirii globale, reducerea utilizării combustibililor fosili ar ajuta la diminuarea poluării aerului, care cauzează milioane de morți timpurii în fiecare an. Într-un raport cerut de liderii summit-ului climatic, OMM arată că beneficiile economice ale îmbunătățirii sănătății sunt mai mult decât duble față de costurile reducerii emisiilor, și chiar mai mari în India și China, care se înfruntă cu niveluri ridicate de poluare.

„Comunitatea sănătății publice globale devine foarte nerăbdătoare. Dacă nu crezi că trebuie să iei acțiune pentru schimbările climatice, asigură-te că atunci când te gândești la planetă incluzi o pereche de plămâni, un creier și o inimă. Nu este doar despre salvarea planetei în viitor, este despre protejarea sănătății oamenilor în prezent.”, a declarat Maria Neira, director al sănătății publice și ecologice în cadrul OMM.

Ea a adăugat că daunele cauzate de poluare în urma arderii cărbunelui, petrolului și gazelor sunt revoltătoare.

„Sunt cuvinte care nu au fost incluse în documente [la summitul climatic]: astm, cancer la plămâni, atac cerebral, boli ale inimii – ele trebuie să fie încorporate în procesul de luare a deciziilor. Din punct de vedere moral, amânarea tranziției [către energie curată] este responsabilă pentru milioane de vieți în fiecare an. Când sănătatea este luată în considerare, acțiunea climatică este o oportunitate, nu un cost.”

Poluarea aerului este cel mai bine cunoscut impact al utilizării combustibililor fosili. Schimbările climatice afectează sănătatea și prin valuri de căldură, furtuni, inundații și secete, sporirea gradului de răspândire a bolilor infecțioase și distrugerea unităților sanitare.

Valurile de căldură legate de schimbările climatice prezintă un risc global crescut de sănătate, arată studii la nivel mondial

Încălzirea globală are un efect negativ și asupra recoltelor, reducând producția și valoarea nutritivă. Un raport recent ONU arăta că foametea globală a atins niveluri care au fost înregistrate ultima oară acum un deceniu, cauza principală fiind fenomenele meteo extreme determinate de schimbările climatice.

„Avem acum dovezi științifice că oamenii suferă și mor din cauza schimbărilor climatice.”, a declarat Kristie Ebi, autor principal al studiului recent IPCC privind schimbările climatice.

Green Report Shop Produse ECO

Diarmid Campbell-Lendrum, membru OMM și autor al studiului IPCC, a declarat că doctorii trebuie să pună presiune pe autorități pentru acțiune climatică. Doar 0.5% din fondurile climatice sunt destinate sănătății. Organizații reprezentând doctori, asistenți și profesioniști din domeniul sănătății publice din 120 de țări au făcut un apel la acțiune în cadrul summit-ului din Polonia.

„Nu ar trebui să mai vorbim despre costul reducerii emisiilor, ar trebui să vorbim despre beneficiile pentru sănătatea oamenilor ale investirii în ceea ce trebuie făcut. În acest moment, ne prefacem că acești combustibili poluanți sunt ieftini, doar pentru că nu includem costul lor asupra sănătății noastre și a economiei.”

spot_img

Ultimele știri