OMM: El Nino ar putea reveni în acest an

in Poluare 28 April 2017 110 Views

Fenomenele┬ámeteorologice provocate de anomalia climatic─â El Nino ar putea reveni ├«n acest an, potrivit Organiza╚Ťiei Meteorologice Mondiale (OMM), citat─â de Reutes.

El nino

foto: wikimedia commons

Potrivit Agen╚Ťiei Meteorologice a ONU, exist─â 50-60% ╚Öanse ca secetele ╚Öi inunda╚Ťiile provocate de El Nino s─â se ├«ntoarc─â ├«n acest an.

ÔÇ×Temperaturile ├«nregistrate zona tropical estic─â la suprafa╚Ťa Oceanului Pacific au crescut cu 2.0┬░ Celsius fa╚Ť─â de┬ámedia lunilor┬áfebruarie ╚Öi martie. Din aceast─â cauz─â, au ap─ârut ploi abundente ╚Öi alizeele au fost mai puternice ├«n Insulele Galapagos, pe coasta Ecuadorului ╚Öi ├«n PeruÔÇŁ, potrivit OMM.

Potrivit datelor Agen╚Ťiei┬áMeteorologie Mondiale, ultimul fenomen climatic El Nino s-a ├«nt├ómplat ├«n 2015-2016. Fenomenul a provocat intensificarea secetelor din Cornul Africii (cea mai estic─â regiune a Africii), albirea coralilor ╚Öi a contribuit la r─âsp├óndirea virusului Zika, provocat de ╚Ť├ón╚Ťarii din America de Sud, ├«n urm─â cu doi ani.

Clare Nullis, purt─âtoarea de cuv├ónt a OMM, a declarat c─â este dificil ca impactul unui eventual El Nino┬ás─â fie prev─âzut. Aceasta┬áa mai a spus c─â, de obicei, previziunile f─âcute de OMM ├«nainte de luna mai sau iunie sunt mai pu╚Ťin certe dec├ót cele f─âcute dup─â aceste luni.

Specialiștii spun că fenomenele meteo extreme precum El Niño au condus la creșterea temperaturilor în 2016, fapt datorat și nivelului gazelor cu efect de seră care au provocat în mod constant schimbări climatice. Nivelul oceanelor a crescut puternic în timpul El Niño și, la începutul anului 2016, a atins recorduri istorice. De asemenea, în noiembrie 2016, nivelul calotelor glaciare a scăzut cu 4 milioane de km2 sub valoarea medie înregistrată.

Comentarii

comentarii