OMS cere, prin lege, protejarea biciclistilor si a pietonilor

in Autoritati 20 March 2013 372 Views

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) cere tuturor statelor sa garanteze, prin lege,  securitatea rutiera pentru pietoni,  biciclisti si motociclisti. Potrivit ultimului raport al OMS, in 2010, au pierit in accidente rutiere 1,24 milioane de oameni, dintre care mai mult de un sfert sunt pietoni sau biciclisti.

Mai mult de un sfert din victimele accidentelor de circulatie sunt pietoni, biciclisti si motociclisti. Acest lucru reflecta lipsa de protectie acordata acestor categorii de participanti la trafic. Trebuie adoptate, de catre fiecare stat, strategii legislative viabile, care sa fie respectate si este nevoie de o infrastructura rutiera mult mai sigura pentru pietoni si biciclistiÔÇŁ, a spus doctorul ┬áEtienne Krug, responsabil cu preventia traumatismelor in cadrul OMS.

Potrivit datelor OMS, 60% din victimele din trafic au varste cuprinse intre 15 si 44 de ani, 3 din 4 victime sunt barbati, accidentele rutiere fiind prima cauza de deces la persoanele cu varsta intre 15 si 29 de ani.

Doar 28 de tari┬á au adoptat o legislatie rutiera care impune reglementarea vitezei, centura de siguranta, casca de protectie sau locurile destinate special copiilor. 59 de tari au limitat viteza la 50km/h, in oras, in timp ce 89 de tari au stabilit limita alcoolemiei la cel putin 0,05g/lÔÇŁ, se arata in acelasi raport al OMS.

Daca nu vor fi luate masuri ferme, in 20 de ani accidentele de circulatie vor reprezenta cea de-a cincea cauza de deces, la nivel mondial, inaintea tuberculozei si a sida, avertizeaza OMS, care sustine ca, in prezent, cele mai sigure tari din lume, in privinta traficului, sunt Suedia, Marea Britanie si tarile de jos.

Este nevoie de o vointa politica la cel mai inalt nivel pentru a garanta ca legislatia┬á rutiera este respectata si aplicata strict de catre toata lumeaÔÇŁ, a spus Margaret Chan, directorul general al OMS.

Comentarii

comentarii