Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

ONG-uri date in judecata pentru ca au contestat o cariera intr-un parc national

Organizatiile de mediu Fundatia Eco-Pontica si Asociatia "Salvati Dunarea si Delta" au fost date in judecata pentru respectarea legislatiei, ca urmare a contestarii studiului de impact asupra mediului realizat pentru deschiderea unei noi cariere in Parcul National Muntii Macinului.

In luna ianuarie 2008, organizatiile de mediu au trimis o contestatie autoritatilor de mediu locale si centrale cerand interzicerea deschiderii carierei in perimetrul Derea-Anton-Suluk a firmei SC Eco SA Braila in interiorul unor situri Natura 2000, precum si in imediata vecinatate a Parcului National Muntii Macinului. Organizatiile au atras atentia autoritatilor de mediu ca aceasta pozitionare a carierei face imposibila din punct de vedere tehnic (indiferent de solutiile adoptate) asigurarea protectiei speciilor si habitatelor prioritare protejate legal, ceea ce incalca legislatia nationala si pe cea a Uniunii Europene (inclusiv obligatiile Romaniei din tratatele de aderare). Deschiderea carierei va duce inevitabil la aplicarea unor sanctiuni din partea Comisiei Europene, Romania avand responsabilitati directe in ceea ce priveste gestionarea retelei Natura 2000 de pe teritoriul national.

Ca urmare a acestei contestatii, societatea Eco SA Braila a dat in judecata cele doua organizatii, acuzandu-le ca au determinat blocarea si intarzierea emiterii acordului de mediu, actionand astfel in interesul unei societati concurente, SC Hidromineral SA Greci, care actioneaza in acelasi perimetru. Deschiderea respectivei cariere concurente a fost la randul ei contestata vehement de catre organizatiile de mediu, insa prin interventii politice aceasta a fost posibila prin modificarea limitei Parcului National Muntii Macinului. Modificarea limitelor Parcului este, in continuare, dezaprobata de organizatii de mediu, Consiliul Stiintific al Parcului National Muntii Macinului si Muzeul Grigore Antipa.

"Daca minerii foloseau bata pentru a-i reduce la tacere pe cei care vorbeau liber, daca neo-comunistii post-decembristi spuneau ca societatea civila e cumparata de interese straine, iata ca a aparut o noua forma de a pune pumnul in gura organizatiilor non-guvernamentale: le dam in judecata pentru ca isi fac treaba conform legii si promoveaza protectia mediului. Asteptam decizia instantei pentru a vedea daca am intrat in Europa sau suntem o tara bananiera", declarat Costel Popa, directorul Asociatiei "Salvati Dunarea si Delta".

"In studiul de impact comandat de Eco SA se precizeaza ca pe suprafata pe care isi va desfasura activitatea de extractie nu exista habitatele si speciile de pasari pentru care au fost declarate acele situri de importanta comunitara si arii de protectie speciala avifaunistica. Dovezi ca nu exista?… Nu sunt. Dovedirea inexistentei unor habitate sau specii anterior determinate in siturile respective trebuie sa se faca printr-un monitoring indelungat (cel putin un an) de catre specialisti in biodiversitate. In continuare, Eco-Pontica se va opune desfasurarii unor activitati distructive in acest sit Natura 2000, indiferent de companie", a declarat, la randul sau, Florin Palade, presedintele Fundatia Eco-Pontica.

Compania solicita daune materiale de 258.226 lei si daune morale de 100.000 lei.

spot_img

Ultimele știri