ONG-urile, apel c─âtre noul ministru al Mediului

in Autoritati, Cine?/Ce?, Strategii 8 November 2019 191 Views

Organizatorii mar╚Öului pentru p─âduri, Greenpeace, Agent Green ╚Öi Declic au trimis noului ministru al Mediului, Costel Alexe, o scrisoare deschis─â care con╚Ťine┬á lista de revendic─âri ale protestatarilor. Ecologi╚Ötii ╚Öi-au dorit ca noul ministru s─â aib─â pe birou revendic─ârile lor, din primul moment ├«n care ├«╚Öi va lua ├«n primire func╚Ťia.

Activi╚Ötii de mediu consider─â c─â exist─â o serie de m─âsuri care pot fi luate ├«nc─â din prima lun─â de activitate: asigurarea bugetului pentru achizi╚Ťionarea de imagini satelitare de ├«nalt─â rezolu╚Ťie ale p─âdurilor ╚Öi asumarea datelor din Inventarul Forestier Na╚Ťional – ciclul 2, ca baz─â pentru elaborarea de politici publice pentru combaterea fenomenului de t─âieri ilegale.

O alt─â cerin╚Ť─â┬á a organizatorilor mar╚Öului este ├«nfiin╚Ťarea unui grup de lucru interdisciplinar, la care s─â participe ╚Öi ONG-uri de mediu, pentru elaborarea unui SUMAL 2.0 func╚Ťional ╚Öi eficient.┬á

ÔÇ×Costel Alexe spune, ├«ntr-un scurt film f─âcut public de echipa sa, c─â la Ministerul Mediului a ajuns un ecologist. Ne bucur─âm s─â auzim asta. Vrem s─â-i oferim tot sprijinul pentru a dovedi, ├«n mandatul s─âu, c─â ├«ntr-adev─âr este un ecologist. Pentru a ne ar─âta asta trebuie ca, ├«n cel mai scurt timp, s─â marcheze ca ├«ndeplinite o serie din revendic─ârile miilor de oameni care au ie╚Öit duminic─â la Mar╚Öul pentru P─âduri. I-am comunicat ce consider─âm c─â este prioritar pentru p─âduri. Acum a╚Ötept─âm ac╚Ťiunile ministruluiÔÇŁ, declar─â organizatorii mar╚Öului.

Cele trei organiza╚Ťii de mediu mai cer registru electronic ├«n depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere ├«n puncte cheie din re╚Ťeaua rutier─â, la gatere ╚Öi la depozite de lemn! 

De asemenea, a╚Öteapt─â de la noul ministru┬á m─âsuri care s─â asigure protec╚Ťia real─â a p─âdurilor seculare ╚Öi a biodiversit─â╚Ťii pe care acestea o g─âzduiesc, cu prioritate pentru ultimele 526.000 de hectare de p─âduri primare ╚Öi seculare, identificate conform studiului recent PRIMOFARO.┬á

Nu ├«n ultimul r├ónd, ecologi╚Ötii a╚Öteapt─â relansarea, ├«ntr-o versiune ├«mbun─ât─â╚Ťit─â, a aplica╚Ťiei pentru cet─â╚Ťeni Inspectorului P─âdurii, amputat─â, ├«n ultimii ani, de func╚Ťii importante.  

Comentarii

comentarii