Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

ONG-urile, nemulțumite de textul acordului climatic: „Asistăm la o afișare de impotență internațională”

Reprezentanți ai unor organizații de mediu precum Greenpeace, Oxfam, Green Group 350.org sau Action Aid s-au declarat nemulțumiți de prevederile noului text al acordului climatic, publicat seara trecută pe site-ul ONU. Aceștia se tem că viitoarea înțelegere nu va limita suficient emisiile de gaze cu efect de seră și că va adânci prăpastia dintre cei bogați și cei săraci, neasigurând justiția socială.

ONG-urile cer justiție

ONU a publicat aseară un nou text al acordului climatic de la Paris. Aceasta conține mai puține paranteze pătrate decât textul publicat miercuri, semn că negociatorii au mai clarificat câteva aspecte. Ceea ce au stabilit i-a nemulțumit însă pe reprezentanții unor ONG-uri de mediu, care urmăresc cu atenție desfășurarea dezbaterilor de la COP21.

Şeful departamentului internațional de politici climatice din cadrul Greenpeace, Martin Kaiser, cere negociatorilor să înăsprească obiectivele:

Treaba nu este gata până când conferința nu se încheie, dar ceea ce avem acum pe masa nu e nicidecum de ajuns. Faptul că țintele de reducere a emisiilor nu ne vor permite să limităm creșterea temperaturilor la 1.5 grade Celsius e o mare probleme, iar noul draft nu face nimic pentru a schimba asta. Acum, asistăm la o afișare de impotență internațională. Textul ar trebui să spună că țările trebuie să vină curând cu numere ambițioase, însă ceea ce face e să amâne această asumare pentru următorii 10 sau 15 ani. Ţinta este  prea târzie. Negociatorii mai au 24 de ore pentru a schimba asta.

Directorul executiv Oxfam, Helen Szoke, a lăudat prevederile referitoare la ajutorul acordat de țările bogate celor sărace pentru adaptarea la schimbările climatice și încurajarea tranziției spre energii regenerabile. În același timp, și-a exprimat îngrijorarea față de excluderea din acord a unor măsuri care să asigure respectarea drepturilor omului și a țintelor de reducere a emisiilor:

Ne îngrijorează faptul că neutralizarea emisiilor a fost luată în calcul doar ca obiectiv pe termen foarte lung. Acest obiectiv neclar ar putea avea efecte dramatice asupra capacității de a folosi pământul în țări aflate în curs de dezvoltare, ceea ce ar putea conduce la migrații masive ale populației. Va fi nevoie de teritorii enorme pentru a absorbi carbonul din atmosferă și a compensa astfel folosirii combustibililor fosili în alte părți ale lumii.

La rândul lor, reprezentanții Green Group 350.org au criticat limbajul prea evaziv al acordului: „Textul ultimului draft conține prea mult limbaj aspirational, va fi un adevărat test să stabilim ce înseamnă el concret.

Nici cei de la ActionAid, un ONG din Africa de Sud, nu au fost mai impresionați. Președintele organizației, Adriano Campolina, a reacționat imediat după publicarea noului text:

La finalul discuțiilor de la Paris, ni s-a prezentat un nou draft al înțelegerii care refuză justiția globală. Neincluzând nicio clauză referitoare la compensații sau responsabilități viitoare, părțile s-au asigurat că oamenii care suferă din cauza efectelor dezastruoase ale schimbărilor climatice nu vor putea să își facă dreptate niciodată. Acest acord nedrept și injust nu va răspunde realităților cauzate de schimbările climatice și nu face altceva decât să adâncească prăpastia dintre săraci și bogați. Ţările bogate au responsabilitatea de a asigura un acord corect pentru toată lumea, nu doar pentru ei, și, pe măsură ce negocierile se apropie de final, țările sărace nu trebuie să lase garda jos.

 

Citește și:

Textul (aproape) final al acordului climatic, publicat pe site-ul ONU

La mai puțin de 48 de ore înainte de finalul COP21, liderii lumii sunt departe de semnarea unui acord

Un nou draft al acordului climatic, pe masa negocierilor de la Paris

spot_img

Ultimele știri