Avertisment ONU: Folosirea antibioticelor în agricultură, periculoasă pentru sănătatea oamenilor

in EcoLIFESTYLE 7 December 201722 Views

Utilizarea excesiv─â a antibioticelor ├«n agricultur─â cre╚Öte rezisten╚Ťa bacteriilor la antibiotice ╚Öi reprezint─â o adev─ârat─â amenin╚Ťare pentru s─ân─âtatea oamenilor. Pericolul este, se pare, mai mare dec├ót se estimase anterior. Avertismentul a venit recent din partea Departamentului de Mediu al Organiza╚Ťiei Na╚Ťiunilor Unite, ├«n cadrul celei de-a treia Adun─âri Generale ONU pentru Mediu de la Nairobi, Kenya.

antibiotice agricultur─â

├Äntr-un raport publicat mar╚Ťi de c─âtre Departamentul de Mediu al ONU, speciali╚Ötii atrag aten╚Ťia asupra impactului pe care ├«l poate avea folosirea excesiv─â a antibioticelor ├«n produc╚Ťia hranei.

Antibioticele sunt folosite în primul rând în ferme, pentru a preveni răspândirea bolilor la animale. Sunt administrate în hrană și în apă. Din ferme, ele ajung în mediul înconjurător, prin intermediul apei reziduale sau a bălegarului. Astfel, bacteriile sunt expuse la antibiotic în mod constant și devin rezistente la acestea. Ulterior, când antibioticele sunt utilizate pentru tratarea bolilor la om, nu mai sunt eficiente.

Potrivit raportului, din cauza acestor practici ÔÇ×mediul natural devine un rezervor al reziduurilor de antibiotice, agen╚Ťi patogeni rezisten╚Ťi ╚Öi alte molecule cu propriet─â╚Ťi antimicrobiene care sporesc r─âsp├óndirea genelor rezistente ├«n mediul microbianÔÇŁ.

Ce este rezisten╚Ťa bacteriilor la antibiotice

Ap─ârute ├«n urm─â cu 3 sferturi de secol, antibioticele au reu╚Öit s─â salveze p├ón─â acum┬ámilioane de vie╚Ťi. Infec╚Ťiile, principala cauz─â de decese ├«n trecut, au fost ╚Ťinute sub control ├«n mod eficient de acest tip de medicament. Situa╚Ťia s-ar putea ├«ns─â schimba, din cauza fenomenului cunoscut ca rezisten╚Ťa bacteriilor la antibiotice.

Medicul┬áGabriel Popescu, de la Institutul Na╚Ťional de Boli Infec╚Ťioase ÔÇ×Matei Bal╚ÖÔÇŁ, explica ├«n 2015 pentru Green Report cum are loc acest proces de adaptare a bacteriilor:

Dincolo de efectele benefice, administrarea de antibiotic are ╚Öi efecte adverse. Antibioticul poate s─â ac╚Ťioneze nu numai asupra microbului pe care noi vrem s─â ├«l distrugem pentru c─â a cauzat o infec╚Ťie, ci poate s─â modifice o parte din flora bacterian─â care ne populeaz─â, l─âs├ónd loc liber de ├«nmul╚Ťire unor specii care nu sunt sensibile la respectivul antibiotic. Dac─â administr─âm antibiotic, primele care vor disp─ârea vor fi bacteriile sensibile. Dac─â nu administrezi timp suficient, doz─â suficient─â, dac─â nu vine ╚Öi imunitatea organismului s─â controleze bacteriile care r─âm├ón, po╚Ťi s─â te treze╚Öti c─â ai creat un avantaj ╚Öi ai selectat exemplarele mai rezistente dintr-o specie bacterian─â.

Odat─â ce o bacterie a dezvoltat o rezisten╚Ť─â la antibiotic, ea se poate ├«nmul╚Ťi necontrolat ╚Öi se poate apoi transmite destul de u╚Öor, prin str─ânut, tu╚Öit, atingere sau prin contact cu obiecte contaminate. De╚Öi dezvoltarea rezisten╚Ťei la antibiotic a bacteriilor este un proces natural, ea este accelerat─â de o serie de ac╚Ťiuni umane.

Printre acestea, se num─âr─â folosirea lor exagerat─â ├«n agricultur─â ╚Öi cre╚Öterea animalelor, dar ╚Öi utilizarea excesiv─â ├«n r├óndurile cet─â╚Ťenilor. Potrivit Centrului European de Prevenire ╚Öi Control al Bolilor, Rom├ónia se afl─â pe locul al patrulea din Europa la consumul de antibiotice.

Comentarii

comentarii